Grzybek tybetański – działanie, właściwości i skutki uboczne

Egzotyczny grzybek tybetański zwany też kefirowym, z którego można przygotować pyszny, domowy kefir to nic innego jak specjalistyczne kultury bakterii stosowane do fermentowania mleka. W czasach, w których mamy coraz większą świadomość tego, co jemy, przyrządzanie z jego pomocą zdrowego kefiru (naturalnie fermentowanego napoju mlecznego), jest coraz bardziej popularne!

Jakie zalety ma kefir, którego bazą jest grzybek tybetański?

Do najważniejszych korzyści ze spożywania tak przygotowanego kefiru zaliczamy:

  • Wsparcie organizmu w obniżaniu poziomu szkodliwego cholesterolu
  • Wzmacnianie całościowego układu odpornościowego (wpływają na namnażanie limfocytów, produkcję cytokin czyli komórek układu immunologicznego oraz aktywację makrofagów)
  • Poprawę pracy żołądka dzięki wysokim walorom probiotycznym. Kefir wspiera rozwój optymalnej mikroflory jelitowej organizmu, poprawia apetyt, ale i usprawnia proces trawienia. Dodatkowo jest także naturalną metodą dezynfekowania układu trawiennego.

Potencjalnie ziarna kefirowe z tego rodzaju grzybka mają również właściwości przeciwzapalne (dowiedli tego uczeni brazylijscy) i antynowotworowe (nad czym pracowali naukowcy z Chin, obserwując w fazie in vitro działanie ziaren na rakową komórką żołądka ludzkiego. W zderzeniu z kefirem tybetańskim wg ich badań wzrost komórek nowotworowych został zahamowany). Ziarna są symbiotycznym zespołem mikroorganizmów o bardzo specyficznym składzie, co sprawia, że wszystkie razem zachowują się jak jeden organizm. Osobno maja nieregularny kształt w formie małych różyczek, barwię białą lub lekko żółtą i wyróżniają się nietypowym zapachem.

W kulturze tybetańskiej doceniane są od tysiącleci, a mnisi chwalą sobie ich właściwości lecznicze.

Skutki uboczne

Zachwycając się właściwościami tybetańskiego grzybka, warto jednak pamiętać, że niektóre osoby mogą być wrażliwe na różne jego naturalne składniki. Tym samym, jeśli po zjedzeniu kefiru wytworzonego z takiego grzybka zaczniemy odczuwać nieprzyjemne dolegliwości, należy odłożyć jego jedzenie i skonsultować się z lekarzem. Dodatkowo wyjątkową ostrożność przy jego jedzeniu muszą zachować osoby, które są nosicielami wirusa HIV. Ich układ odpornościowy jest osłabiony, a tym samym może nie przyjąć tak dobrze kefiru, jak u zdrowego człowieka z przeciętną odpornością.

Przeciwwskazaniem do jedzenia kefiru z ziaren tybetańskiego grzybka jest m.in. ciąża, zbyt młody wiek (dzieciom się go nie zaleca), karmienie piersią, przyjmowanie leków antybiotykowych, chorowanie na cukrzycę lub inne choroby przewlekłe oraz nadużywanie alkoholu.