Grzyby shiitake znane są od ponad tysiąca lat. Ich kolebką jest Azja, gdzie zgodnie z chińską tradycją leczniczą spożywano je w celu utrzymania dobrego zdrowia i samopoczucia. O tym, jakie właściwości i zastosowanie obecnie maj a grzyby shiitake, dowiesz się z poniższego artykułu.
Grzyby shiitake — właściwości zdrowotne
- Posiadają rekordową zawartość obniżającego poziom ciśnienia potasu i kojącej nerwy niacyny (witaminy B3), dzięki czemu wykazują działanie uspokajające, ułatwiają zasypianie i wspomagają walkę ze stresem.
- Wpływają na pamięć i koncentrację, dlatego powinny po nie sięgnąć osoby mające problemy z bezsennością, narażone na przewlekły stres, uczące się lub pracujące umysłowo.
- Maja dużą zawartość witaminy D3, wapnia i fosforu.
- Dzięki zawartości beta glukanu wzmacniają naszą odporność.
- Zawierają lentinan, który jest skuteczny w walce z nowotworami.
- Dzięki zawartości eritadeiny i lentiniacyny wykazują działanie obniżające poziom złego cholesterolu we krwi.
- Systematyczne spożywanie grzybów shitake pomaga zapobiegać miażdżycy, zawałowi mięśnia sercowego i udarowi mózgu.
- Niacyna zawarta w tych grzybach uelastycznia i wzmacnia naczynia krwionośne, chroni przed arteriosklerozą.
- Wiele lat stosuje się go do leczenia m. in. wysokiego ciśnienia krwi, otyłości, problemów seksualnych i problemów związanych ze starzeniem się organizmu
- Zapobiegają powstawaniu przerzutów po usunięciu guzów przewodu pokarmowego oraz chroni przed skutkami ubocznymi chemioterapii.
- Zapobiegają cukrzycy i miażdżycy.
- W diecie wysokotłuszczowej zapobiegają wzrostowi masy ciała i odkładaniu się tłuszczu, dlatego mogą być skutecznym środkiem wspomagającym walkę z nadprogramowymi kilogramami.
- Są wsparciem dla układu odpornościowego, chronią przed infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi.
Grzyby shiitake — zastosowanie
Grzyby shiitake można dodawać do zup, sosów, sałatek, mięsa, a nawet do sushi. Świetnie smakują z makaronem, jak i z ryżem. Można je jeść marynowane, smażone, duszone lub gotowane. Japończycy spożywają je także na surowo – pokrojone na cienkie plasterki, z dodatkiem masła i soli oraz pieprzu.
Grzyby shiitake — jak je przyrządzić?
Shiitake nie lubią długiej obróbki, gdyż twardnieją. Suszone grzyby najlepiej najpierw namoczyć w wodzie (same kapelusze), odcinając wcześniej twarde ogonki.
Grzyby shiitake przepisy
Makaron chiński z grzybami shiitake
Składniki: 100 g chińskiego makaronu jajecznego, ok. 15 szt. grzybów shiitake (wcześniej namoczone w gorącej wodzie), 3 ząbki czosnku zmiażdżone lub przeciśnięte przez praskę, kawałek świeżego imbiru (ok. 5 cm) startego na tarce o grubych oczkach, szczypta płatków chilli, pół łyżeczko sosu Worcestershire lub sosu sojowego, łyżka oleju do smażenia, 2-3 łyżki oleju sezamowego, odrobina soku z cytryny, sól i pieprz do smaku, czerwony pieprz (opcjonalnie), dymka do posypania, podprażony na patelni sezam.
Przygotowanie: Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Grzyby shiitake pokrój na duże kawałki. Na patelni rozgrzej olej do smażenia i wrzuć czosnek, chilli oraz imbir. Krotki podsmaż, ciągle mieszając (żeby czosnek nie ściemniał). Po chwili dorzuć grzyby shiitake i chwilę smaż. Dodaj makaron, olej sezamowy i smaż jeszcze przez chwilę. Dopraw do smaku sosem Worcestershire, solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Polej oliwą z oliwek, olejem sezamowym i posyp czerwonym pieprzem.
Zupa tajska z grzybami shiitake
Składniki: 2 filety piersi z kurczaka pokrojone w kostkę, 400 ml mleczka kokosowego, 1 l bulionu, 4 suszone grzyby shiitake, 3 cebule dymki i 3 ząbki czosnku (posiekane), sok z cytryny, 2 marchewki pokrojone w kostkę, pół papryczki chilli, 3 łyżki sosu sojowego, odrobina masła, pół łyżeczki kurkumy, pęczek szczypiorku, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: Grzyby shiitake namocz. Cebulę i czosnek podsmaż na patelni z masłem, dodaj filet z piersi kurczaka. Wszystko zalej bulionem. Dorzuć marchewkę, dodaj sok z cytryny oraz kurkumę. Wyjmij z wody grzyby, pokrój je i dodaj do pozostałych składników na patelni. Gdy marchewka będzie miękka, dolej mleczko kokosowe. Wszystko gotuj jeszcze 5 minut, a na koniec dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem możesz posypać zupę posiekanym szczypiorkiem.
Risotto z grzybami shiitake i z porami
Składniki: 1 cebula i 1 por drobno pokrojone, łyżka masła lub oleju, 400 g świeżych grzybów shiitake, szklanka ryżu, wywar z jarzyn, sól i pieprz do smaku, starty parmezan.
Przygotowanie: Pora i cebulę duś na maśle lub oleju. Po chwili dodaj grzyby shiitake i całość podsmażaj przez chwilę. Następnie dodaj pół szklanki wywaru z jarzyn, dopraw solą i pieprzem do smaku. W osobnym garnku ugotuj ryż. Następnie wymieszaj podsmażone grzyby i ryż, posyp parmezanem.
Grzyby shiitake – gdzie kupić?
Grzyby shiitake dostępne są zwykle w sklepach z produktami z całego świata lub w ekologicznych sklepach ze zdrową żywnością. Jest to najbezpieczniejsza forma zakupu, gdyż bio sklepy mają certyfikaty unijne, dzięki którym możemy być pewni wysokiej jakości kupowanych produktów. Shiitake można też kupić w sklepach internetowych.
Suszone grzyby shiitake kosztują w granicach 13-20 zł za 50 g. Natomiast wyciąg z grzybów shitake w formie kapsułek to koszt 70-100 zł za 50 g ekstraktu lub 60 kapsułek.