1. Klasyczna jajecznica
Jajecznica to jedno z najprostszych, a zarazem najsmaczniejszych dań, które możemy przygotować na śniadanie. Aby przygotować jajecznicę potrzebujesz tylko jajek, soli i pieprzu. Dla dodania smaku możesz dodać także śmietanę, szczypiorek lub ulubiony ser. Smażymy jajka na maśle na patelni, pamiętając, by nie przesmażyć, aby zachować ich kremową konsystencję.
2. Omlet ze szpinakiem i fetą
Omlet to doskonały wybór na pożywne śniadanie. Wystarczy ubić jajka z odrobiną soli i pieprzu, a następnie na patelni podsmażyć czosnek i szpinak. Do masy jajecznej dodajemy fetę i wcześniej przygotowany szpinak. Całość zalewamy ubitymi jajkami i smażymy do momentu, aż omlet się zetnie. To zdrowe, sycące i bardzo smaczne danie.
3. Jajka Benedykta
Jajka Benedykta to klasyczne danie, które często kojarzy się z eleganckim, niedzielnym brunch’em. Wymaga przygotowania jajek w koszulkach oraz sosu holenderskiego. Jajka serwujemy na przekrojonej na pół muffince angielskiej, z dodatkiem szynki lub wędzonego łososia oraz polane ciepłym sosem holenderskim. To danie, które zachwyca smakiem i elegancją.
4. Fritatta z warzywami
Fritatta to świetny sposób na przygotowanie obiadu z resztek warzyw, które mamy w lodówce. Wystarczy podsmażyć cebulę, paprykę, cukinię czy pomidory, a następnie zalać wszystko roztrzepanymi jajkami. Fritattę zapiekamy w piekarniku do momentu, aż się pięknie zarumieni. Podajemy ją na ciepło lub na zimno z dodatkiem świeżych ziół.
5. Jajka sadzone na awokado
Jajka i awokado to idealne połączenie smakowe oraz wartości odżywczych. Wystarczy usmażyć jajko sadzone i podać je na połówkach dojrzałego awokado. Całość możemy doprawić solą, pieprzem, a także posypać ulubionymi ziołami lub startym serem. Taki posiłek jest nie tylko smaczny, ale i sycący oraz zdrowy, idealny dla osób dbających o linię.
6. Szakszuka
Szakszuka to danie pochodzące z Bliskiego Wschodu, które zdobywa coraz większą popularność na całym świecie. Kluczowymi składnikami są pomidory, papryka i cebula. Warzywa podsmażamy na patelni i dusimy, a następnie wbijamy na nie jajka i gotujemy do momentu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Szakszukę podajemy z pieczywem, posypaną świeżą kolendrą.
7. Jajka zawinięte w boczek
To danie łączy w sobie chrupkość boczku i miękkość jajka. Wystarczy wyłożyć foremki na muffiny plasterkami boczku, a do środka wbić jajka. Pieczemy w piekarniku, aż boczek stanie się chrupiący, a jajka się zetną. To świetny pomysł na energetyczne śniadanie, które zaskoczy każdego swoją prostotą i wyrazistym smakiem.
8. Jajka po węgiersku
Jajka po węgiersku to aromatyczne danie, które zachwyca intensywnym smakiem papryki i kiełbasy. Na patelni smażymy kawałki kiełbasy z papryką i cebulą, następnie wbijamy jajka i dusimy pod przykryciem, aż się zetną. To sycące i aromatyczne danie, które jest idealne na zimowe poranki.
9. Sałatka jajeczna z rukolą
To propozycja dla miłośników lekkich, ale pożywnych posiłków. Gotowane jajka kroimy w kostkę i łączymy z rukolą, pomidorkami koktajlowymi oraz szczypiorkiem. Całość doprawiamy jogurtem naturalnym z musztardą, solą i pieprzem. To szybki i zdrowy sposób na śniadanie, które możemy zapakować i zabrać ze sobą do pracy.
10. Jajka zapiekane w pomidorach
To nietypowe, ale bardzo efektowne danie. Wystarczy wydrążyć dużego pomidora, a w środku umieścić surowe jajko. Tak przygotowane pomidory pieczemy w piekarniku, aż jajko się zetnie. Można dodać plastry mozzarelli i świeżą bazylię, aby uzyskać jeszcze bardziej włoski klimat tego śniadania.
11. Jajeczne muffinki z warzywami
Te małe przysmaki to doskonały pomysł na śniadanie na wynos. Wystarczy foremki do muffinek wypełnić różnorodnymi pieczonymi warzywami, jak papryka, cukinia czy brokuły, a następnie zalać roztrzepanymi jajkami z dodatkiem soli i pieprzu. Muffinki pieczemy do momentu, aż się zarumienią. Możemy je przygotować z wyprzedzeniem i zabrać ze sobą do pracy czy szkoły.