Jak powstaje wino różowe?

Wino różowe plasuje się pomiędzy winem czerwonym i białym. Różnica tkwi nie tylko w kolorze, ale również w smaku, zapachu i w uwalnianych aromatach. Sprawdź, jak powstaje wino różowe i gdzie możesz je kupić!

Wino różowe plasuje się pomiędzy winem czerwonym i białym. Różnica tkwi nie tylko w kolorze, ale również w smaku, zapachu i w uwalnianych aromatach. Sprawdź, jak powstaje wino różowe i gdzie możesz je kupić!

Jak powstaje wino różowe?

Wino różowe można otrzymać za pomocą trzech różnych metod. W tym artykule przyjrzymy się każdej z nich. Doskonałej jakości wina różowe możesz wybrać i zamówić w znakomicie wyposażonym sklepie – alkohole Zielona Góra eszampan.pl. Co obejmuje oferta sklepu? Wysokiej klasy różowe wino, ale również inne alkohole takie jak: wino czerwone, białe, wino lubuskie (https://eszampan.pl/102-wino-lubuskie), whisky, brandy, wódkę oraz wiele innych.

Metoda Saignee lub Bled

Saignée oznacza „krwawić” i ta metoda jest jednym z najczęstszych sposobów przyrządzania różowego wina. Podobnie jak w przypadku produkcji wina czerwonego, winiarz zaczyna od dojrzałych czerwonych winogron. Po przywiezieniu winogron do winnicy umieszcza się je w naczyniu fermentacyjnym (zbiornik ze stali nierdzewnej lub duże drewniane beczki) i pozostawia tam na okres od 2 godzin do kilku dni. W tym czasie ciężar winogron ułożonych jeden na drugim powoduje, że winogrona pękają, umożliwiając wypływanie soku. 

Podobnie jak w przypadku tłoczenia, klarowny sok winogronowy styka się z pigmentami skórek winogron. Ponieważ sok i winogrona znajdują się razem w dużym naczyniu i nie ma możliwości oddzielenia się od siebie, to ilość pigmentu wydobywanego przez sok ze skórek jest większa, co powoduje, że sok przybiera ciemniejszy odcień różu. Po upłynięciu odpowiedniego przedziału czasowego winiarz spuszcza część soku ze zbiornika. 

Wina metodą Saignee są często ciemniejsze niż te z bezpośredniego tłoczenia i czasami mają więcej nut ciemnych owoców: ciemnej wiśni, jeżyny, jagód i nut ziołowych, takich jak eukaliptus lub wawrzyn. Ta metoda jest bardzo popularna w Hiszpanii. Wina produkowane tą metodą znajdziesz w sklepie eszampan.pl. Wino różowe eszampan to produkt najwyższej jakości w atrakcyjnych cenach. To miejsce to również sklep z winem lubuskim i innymi najwyższej jakości alkoholami.

Metoda bezpośredniego tłoczenia

Metoda bezpośredniego tłoczenia polega na pozostawieniu czerwonych winogron w soku na pewien czas lub maceracji w soku, a następnie cała partia soku jest przetwarzana na wino różowe. Daje to wino o ciemniejszym kolorze i bogatszym smaku. Metoda bezpośredniego tłoczenia jest prawdopodobnie najpopularniejszym sposobem pozyskiwania wina różowego i jest stosowana w regionach takich jak Prowansja we Francji.

Metoda mieszania 

Podobnie jak starożytni rozcieńczali swoje niegazowane czerwone wina wodą, aby uzyskać wino różowe, dzisiejsi winiarze również wytwarzają wino różowe, mieszając wiele płynów. Jednak, zamiast rozcieńczać wodą, rozcieńczają białym winem. Winiarze we francuskim regionie Szampanii do produkcji szampana różowego, produkują białe wino z wybranych przez siebie winogron, często Chardonnay, i dodają niewielki procent niemusującego czerwonego wina z Pinot Noir lub bardziej czerwonego i garbnikowego, Pinot Meunier.

Smak różowego wina

Podstawowe smaki wina różowego to kwiaty, cytrusy i melon, z przyjemnym warzywnym  posmakiem na końcu, podobnym do selera lub rabarbaru. Oczywiście, w zależności od rodzaju winogron, z których zrobione jest wino różowe, jego smak będzie się znacznie różnił. Jedno będzie oferowało smaki wiśni i skórki pomarańczy, a inne melona, cytrynę i seler.