Jak przygotować naturalny probiotyk?

Probiotyki to grupy pożytecznych bakterii, które są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, ponieważ zwiększają jego naturalną odporność, a także wspierają procesy trawienne, zapobiegają wzdęciom i zaparciom. W aptekach można kupić gotowe probiotyki, ale zanim to zrobimy, warto sięgnąć po produkty naturalne, które w swoim składzie zawierają dobre bakterie. A jest ich naprawdę sporo. Poniżej znajdziecie przepisy na naturalne probiotyki.

Naturalny probiotyk: Jogurt naturalny

Składniki: 2 litry mleka (nie UHT!), 5 łyżek jogurtu naturalnego.

Przygotowanie: Mleko zagotuj, następnie ostudź do temperatury około 35 stopni. Przelej do dużego słoika, dodaj jogurt, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, w którym temperatura będzie wynosić 40 stopni (może to być na przykład piekarnik). Jogurt powinien być gotowy po kilku godzinach.

W jogurcie naturalnym znajdują się bakterie z rodziny Bifidobacterium i Lactobacillus, które są naturalnymi probiotykami.

Naturalny probiotyk: Kapusta kiszona

Składniki: 5 kg kapusty kiszonej, 5 marchewek, koper, 100 g soli, 1 łyżka kminku.

Przygotowanie: Kapustę poszatkuj, marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Warzywa wymieszaj, posyp solą i ugniataj całość, aż puści sok. Dodaj kminek. Dno beczki wyłóż koprem, następnie przełóż warzywa. Beczkę przykryj talerzem i obciąż go kamieniem. Kapustę kiś 3 tygodnie w temperaturze pokojowej, codziennie przebijając ją tłuczkiem, aby się odgazowała. Po tym czasie przełóż kapustę do szklanych słoików i szczelnie zakręć.

Kiszona kapusta zawiera bakterie mlekowe Lactobacillus, a także ogromną ilość witaminy C, która pomaga we wzmocnieniu odporności naszego organizmu. Warto również pić sok z kiszonej kapusty, który zawiera wiele cennych witamin, a także wspiera pracę układu trawiennego.

Naturalny probiotyk: Ogórki kiszone

Składniki: 15 kg ogórków gruntowych, pęczek kopru z nasionami, 2 główki czosnku, 3 korzenie chrzanu, 500 g soli kamiennej niejodowanej, 3 łyżki gorczycy, 3 listki laurowe, 2 łyżki ziela angielskiego, 1 łyżka czarnego pieprzu, 12 litrów wody.

Przygotowanie: 2 litry wody zagotuj z solą, ostudź. Do beczki włóż ogórki, przekrojone na pół główki czosnku, koper, chrzan i przyprawy. Zalej solanką. Beczkę przykryj talerzem i obciąż go kamieniem. Ogórki kiś 2 tygodnie w temperaturze pokojowej. Po tym czasie przełóż je do słoików, zalej solanką i pasteryzuj 15 min w wodzie nagrzanej do max. 80 stopni.

Podobnie jak w przypadku kapusty kiszonej, w trakcie kiszenia ogórków uwalniają się bakterie mlekowe biorące udział w procesie fermentacji.

Naturalny probiotyk: Zakwas z buraków

Składniki: 5 kg obranych buraków, 1 główka czosnku, 1 cebula, skórka z kromki ciemnego chleba na zakwasie, 3 łyżki soli kamiennej, 5 listków laurowych, 3 łyżki ziaren ziela angielskiego, mielony pieprz, 5 l wody.

Przygotowanie: Buraki i cebulę pokrój na cienkie plastry. Główkę czosnku przekrój na pół. Warzywa włóż do garnka kamionkowego lub szklanego słoja, dodaj skórkę z chleba oraz przyprawy i zalej wszystko wodą, tak aby nic nie wystawało ponad (inaczej zakwas spleśnieje). Naczynie przykryj talerzem, obciąż go kamieniem i odstaw na 5 dni w ciepłe miejsce. Gotowy zakwas przelej do mniejszych słoiczków i przechowuj w lodówce.

Taki zakwas ma właściwości probiotyczne dzięki dużej zawartości kwasu mlekowego, który powstaje w procesie fermentacji buraków. Jest również bogaty w witaminę C, witaminy z grupy B oraz kwas foliowego. To także źródło żelaza, wapnia, potasu i magnezu.

Naturalny probiotyk: Kwas chlebowy

Składniki: 1 kg chleba razowego na zakwasie, 0,5 kg cukru, sok z 3 cytryn, 1 łyżeczka drożdży, rodzynki, 8 l wody.

Przygotowanie: Wodę zagotuj w garnku i wrzuć do niej chleb, odstaw na 24 godziny. Po tym czasie roztwór przecedź przez sito, a chleb wyciśnij przez gazę. Do roztworu dodaj cukier, drożdże oraz sok z cytryn i uzupełnij go wodą do pojemności 8 l. Ponownie zostaw na 24 godziny. Zdejmij szum z wierzchu, przecedź napój przez sito i rozlej do butelek. Osad z dnia garnka wyrzuć. Do każdej butelko wrzuć kilka rodzynek, zamknij je szczelnie i odstaw w chłodne miejsce. Zakwas nadaje się do picia, kiedy rodzynki wypłyną na górę.

Kwas chlebowy nie nadaje się dla małych dzieci, ponieważ podczas fermentacji tworzą się w nim śladowe ilości alkoholu.

Domowej roboty kwas chlebowy zawiera duże ilości pożytecznych bakterii probiotycznych.