Jakie właściwości mają kiełki brokuła?

Kiełki brokuła to prawdziwa bomba zdrowia! Wykazują działanie antynowotworowe, przeciwzapalne i antybakteryjne, wpływają także korzystnie na ochronę żołądka. W smaku nie przypominają dojrzałych brokułów, więc jeśli nie przepadasz za tym warzywem, jest szansa, że kiełki Ci posmakują. Koniecznie spróbuj!

Kiełki brokuła — co to takiego i gdzie kupić?

Kiełki brokuła otrzymuje się z nasion, które mają wygląd drobnych czerwono-brązowych kuleczek. Gotowe kiełki można kupić w wielu sklepach, punktach ze zdrową żywnością, a także samodzielnie wyhodować w domu o dowolnej porze dnia, miesiąca, a nawet roku. Idealnie nadają się jako dodatek do kanapek oraz bardziej wytrawnych dań. Regularne spożywanie kiełków brokuł wpływa pozytywnie na stan zdrowia i samopoczucie. W czasie kiełkowania następuje uaktywnienie enzymów, zwiększających wchłanianie się składników do organizmu.

Kiełki brokuła — wartości odżywcze

84-gramy kiełków zawierają 35 kalorii, 5 g węglowodanów, 2 g białka, 0,5 g tłuszczu, 4 g błonnika, 54 mg witaminy C, 90 mg witaminy A, 78 mg wapnia oraz 720 mg żelaza. Ponadto w kiełkach znajdziemy witaminy z grupy B (A, B1, B2, B3, B5, B6, B9), witaminę E, K i C, cynk, fosfor, kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik, luteinę, antyoksydanty i sulforafan.

Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych siewkach (4-5 dni), a zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji. Dlatego też kiełki brokuła najlepiej spożywać świeżo wyhodowane.

Kiełki brokuła — właściwości

Korzyści ze spożywania kiełków brokuła są następujące:

  • dzięki dużej ilości sulfofranu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe (przyjmuje się, że kiełki brokułu mogą chronić przed rakiem gardła, płuc, jelita grubego, skóry, piersi, pęcherza moczowego i prostaty),
  • pomagają obniżyć ciśnienie krwi,
  • zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu,
  • dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy,
  • zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca,
  • zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, które mogą wywołać zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne,
  • wzmacniają śluzówkę żołądka, ograniczają stan zapalny, niwelują problem z zaparciami i regulują rytm wypróżnień,
  • chronią mózg przed degeneracją związaną z wiekiem, problemami neurologicznymi i zmniejszają ryzyko schizofrenii,
  • spowalniają rozwój stwardnienia rozsianego,
  • łagodzą alergie oraz astmę
  • usuwają toksyn z organizmu,
  • przeciwdziałają osteoporozie.

Kiełki brokuła — przeciwwskazania

Z uwagi na proces uprawy, wszystkie kiełki podlegają ryzyku rozwoju patogenów groźnych dla zdrowia. Przed ich negatywnym wpływem może uchronić częste płukanie i pieczołowite odcedzanie wody.

Poza zatruciem żołądkowym, kiełki brokułu mogą mieć negatywny wpływ na kondycję tarczycy. Na spożywanie kiełków powinny także uważać osoby, przyjmujące leki rozrzedzające krew oraz pacjenci z chorobami tarczycy. Naukowcy uspokajają jednak, że zjedzenie ok. 20 g kiełków nawet przez okres 1 miesiąca nie powinno zaszkodzić zdrowemu człowiekowi.