Kiełki brokuła to prawdziwa bomba zdrowia! Wykazują działanie antynowotworowe, przeciwzapalne i antybakteryjne, wpływają także korzystnie na ochronę żołądka. W smaku nie przypominają dojrzałych brokułów, więc jeśli nie przepadasz za tym warzywem, jest szansa, że kiełki Ci posmakują. Koniecznie spróbuj!
Kiełki brokuła — co to takiego i gdzie kupić?
Kiełki brokuła otrzymuje się z nasion, które mają wygląd drobnych czerwono-brązowych kuleczek. Gotowe kiełki można kupić w wielu sklepach, punktach ze zdrową żywnością, a także samodzielnie wyhodować w domu o dowolnej porze dnia, miesiąca, a nawet roku. Idealnie nadają się jako dodatek do kanapek oraz bardziej wytrawnych dań. Regularne spożywanie kiełków brokuł wpływa pozytywnie na stan zdrowia i samopoczucie. W czasie kiełkowania następuje uaktywnienie enzymów, zwiększających wchłanianie się składników do organizmu.
Kiełki brokuła — wartości odżywcze
84-gramy kiełków zawierają 35 kalorii, 5 g węglowodanów, 2 g białka, 0,5 g tłuszczu, 4 g błonnika, 54 mg witaminy C, 90 mg witaminy A, 78 mg wapnia oraz 720 mg żelaza. Ponadto w kiełkach znajdziemy witaminy z grupy B (A, B1, B2, B3, B5, B6, B9), witaminę E, K i C, cynk, fosfor, kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik, luteinę, antyoksydanty i sulforafan.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych siewkach (4-5 dni), a zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji. Dlatego też kiełki brokuła najlepiej spożywać świeżo wyhodowane.
Kiełki brokuła — właściwości
Korzyści ze spożywania kiełków brokuła są następujące:
- dzięki dużej ilości sulfofranu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe (przyjmuje się, że kiełki brokułu mogą chronić przed rakiem gardła, płuc, jelita grubego, skóry, piersi, pęcherza moczowego i prostaty),
- pomagają obniżyć ciśnienie krwi,
- zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu,
- dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy,
- zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca,
- zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, które mogą wywołać zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne,
- wzmacniają śluzówkę żołądka, ograniczają stan zapalny, niwelują problem z zaparciami i regulują rytm wypróżnień,
- chronią mózg przed degeneracją związaną z wiekiem, problemami neurologicznymi i zmniejszają ryzyko schizofrenii,
- spowalniają rozwój stwardnienia rozsianego,
- łagodzą alergie oraz astmę
- usuwają toksyn z organizmu,
- przeciwdziałają osteoporozie.
Kiełki brokuła — przeciwwskazania
Z uwagi na proces uprawy, wszystkie kiełki podlegają ryzyku rozwoju patogenów groźnych dla zdrowia. Przed ich negatywnym wpływem może uchronić częste płukanie i pieczołowite odcedzanie wody.
Poza zatruciem żołądkowym, kiełki brokułu mogą mieć negatywny wpływ na kondycję tarczycy. Na spożywanie kiełków powinny także uważać osoby, przyjmujące leki rozrzedzające krew oraz pacjenci z chorobami tarczycy. Naukowcy uspokajają jednak, że zjedzenie ok. 20 g kiełków nawet przez okres 1 miesiąca nie powinno zaszkodzić zdrowemu człowiekowi.