Kasza jaglana na słodko. Poznaj 3 pyszne przepisy!

Kasza jaglana na słodko to nie tylko idealny pomysł na leniwe weekendowe śniadanie, ale także na pyszny deser! A jej walory zdrowotne zrobią dobrze nie tylko naszemu przewodowi pokarmowemu, ale także wesprą naszą odporność i funkcjonowanie całego organizmu. Nabraliście już ochotą na taką jaglankę? Jeśli tak, to sprawdźcie nasze przepisy!

Kasza jaglana na słodko — walory zdrowotne

Kasza jaglana nie tylko wspomaga trawienie, ale także rozgrzewa i usuwa śluz z organizmu. Warto ją włączyć do diety, szczególnie zimą i jesienią, kiedy nasze organizmy często trapią jakieś infekcje. Kasz jaglana pomoże nam szybciej wyzdrowieć, wzmocni i pobudzi osłabiony organizm do działania, a także silnie go odżywi.

Jaglanka polecana jest przez dietetyków przy chorobach jelit, trzustki, wątroby oraz nerek. Jest nie tylko lekkostrawna, ale także bogata w krzemionkę, która dba o nasze stawy oraz zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Nic tylko ją jeść! Poniżej prezentujemy 3 przepisy na pyszną kaszę jaglaną, tym razem w wersji na słodko.

Kasza jaglana z orzechami i owocami

Składniki: 100 g kaszy jaglanej, 330 ml wody lub mleka, 2 łyżeczki cukru (zwykły, brązowy lub ksylitol), 4 morele, pół szklanki wydrylowanych czereśni, garść orzechów pistacjowych, 2 łyżki płatków migdałowych, 1 łyżka pokruszonego ziarna kakaowca, szczypta cynamonu, szczypta soli.

Przygotowanie: Kaszę jaglaną upraż na suchej patelni, następnie przepłucz zimną wodą. W garnku zagotuj wodę lub mleko, dodaj kaszę oraz szczyptę soli. Całość gotuj pod przykryciem na małej mocy palnika przez 15 minut. W międzyczasie morele pokrój w półksiężyce, a czereśnie na połówki. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni, a pistacje posiekaj. Ugotowaną kaszę jaglaną posłodź według uznania i przełóż do miseczek. Udekoruj owocami i orzechami. Na koniec posyp cynamonem i pokuszonymi ziarnami kakaowca.

Kasza jaglana z jabłkiem i płatkami migdałowymi

Składniki: 45 g kaszy jaglanej, małe jabłko, 1 łyżeczka masła, 1 łyżeczka płatków migdałowych, 2 łyżki suszonej żurawiny, 1 szklanka wody, szczypta soli, szczypta cynamonu.

Przygotowanie: Kaszę jaglaną upraż, następnie przelej kilka razy zimną i na koniec gorącą wodą. Przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj masło i przyprawy. Gotuj 15 minut na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone w kostkę jabłko, żurawinę i płatki migdałowe. Wymieszaj, przełóz do miseczek.

Pudding jaglany z bananem

Składniki: 250 ml mleka, 40 g kaszy jaglanej, 1 dojrzały banan, 1 łyżeczka kakao, 1 łyżeczka cynamonu.

Przygotowanie: Uprażoną kaszę ugotuj na mleku, na małym ogniu 15-20 minut cały czas mieszając. 5 minut przed końcem gotowania dodaj kakao oraz cynamon. Do ugotowanej kaszy dodaj rozgniecionego banana, całość wymieszaj.