Jesienna plucha wzmaga pragnienie na aromatyczne napoje, które rozgrzeją i smakiem umilą szare oraz nieprzyjemne dni. Oto kilka przepisów na wyborną kawę, którą możesz się cieszyć, siedząc przy zapalonych świecach i czytając ulubioną książkę. Od razu zrobi Ci się przyjemniej!
Dobrą kawą możesz cieszyć się w domu. Żeby przetrwać jesienne szarugi, warto o tej porze zadbać o to, co jesz i pijesz. Łatwiej będzie powitać dzień, kiedy mocne i wyraziste espresso obudzi Twój zaspany umysł. W południe flat white jak energetyczny booster pomoże Ci doładować energię, a po południu kawą po wiedeńsku uroczyście zakończysz pracę i rozpoczniesz seans filmowy. Dla zabieganych odpowiedni będzie profesjonalny ekspres, np. La Pavoni, który pomoże Ci szybko i po mistrzowsku przyrządzić doskonały napój. Ma jeszcze jedną zaletę – tworzy perfekcyjną bazę smakową, którą rozbudujesz o ulubione składniki. Oto sprawdzone kawy, które warto przetestować jesienią!
Kawa z czekoladą i pomarańczą
Składniki:
- kawa,
- 1 tabliczka czekolady (mleczna lub deserowa w zależności od preferencji),
- 200 ml mleka,
- plaster pomarańczy,
- cynamon.
Taki napój poprawi Ci humor w deszczowe lub mroźne dni. Wybierz z kawiarki espresso, podwójne espresso lub mokkę. W małym garnku podgrzej 100 ml mleka i rozpuść w nim połamaną czekoladę. Gdy uzyskasz jednolitą konsystencję, przelej do wysokiej szklanki. Po woli wlej wybraną kawę i delikatnie wymieszaj. Na wierzch nałóż mocno spienione mleko. Puchową warstwę posyp cynamonem i udekoruj plasterkiem pomarańczy. Możesz, zamiast mleka użyć bitej śmietany.
Kawa o piernikowym smaku
Składniki:
- kawa rozpuszczalna lub espresso,
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub domowa mieszanka przepraw cynamonu, goździków, gałki muszkatowej oraz imbiru,
- 2 łyżeczki miodu,
- 1 szklanka ciepłego mleka,
- cynamon.
Przygotuj piernikową kawę na bazie espresso lub kawy rozpuszczalnej. Miód podgrzej i dodaj do niego przyprawy. Kiedy masa stanie się rzadka i klarowna przelej ją do szklanek, w której jest kawa. Dobrze wymieszaj, a na koniec uzupełnij spienionym mlekiem, posypanym cynamonem. To wyjątkowa kawa, którą zaskoczysz gości podczas Świąt Bożego Narodzenia. Doskonale się nadaje do serwowana z piernikiem – jeszcze bardziej podbije smak tego wybornego ciasta. Rozgrzewa, a jej zapach uwodzi.
Jabłkowa kawa z orzechami
Składniki:
- kawa z ekspresu, kawiarki lub rozpuszczalna,
- 1 łyżka miodu,
- 1 jabłko,
- 1 łyżka włoskich orzechów,
- cynamon,
- cukier lub inny słodzik,
- mleko.
Obierz jabłko i pokrój w kostkę, a potem podsmaż na patelni z odrobiną cukru. Następnie zmiksuj je blenderem, razem z orzechami. Uzyskany mus wyłóż na dno wysokiej szklanki, a następnie dodaj łyżeczkę miodu. Delikatnie po ściance wlej spienione mleko, a na samym końcu zaparzoną kawę. Wierzch posyp cynamonem. Któż nie kocha smaku babcinej szarlotki? Taka kawa jest jak powrót do dzieciństwa – dzięki niej przeniesiesz się w czasie. Jeśli słodko-kwaśny smak jabłek połączysz z kawą, uzyskasz niezwykły efekt. Przekonaj się sam!