Kawa wietnamska oraz inne warianty kawowe

Kawa wietnamska – jak zaparzyć kawę po wietnamsku?

Miłośnicy kawy mogą mieć bardzo zróżnicowane upodobania smakowe. W końcu jest tyle dostępnych opcji! Espresso, różne warianty kawy białej, kawa na ciepło, na zimno… Nie wspominając o tym, że na rynku znajduje się mnogość odmian i gatunków kawy, dzięki czemu kawa zaparzona w dokładnie ten sam sposób może smakować zupełnie inaczej. Smak zależy również od sposobu parzenia. Inaczej smakuje kawa zaparzona w ekspresie ciśnieniowym, inaczej zrobiona w aeropressie, a jeszcze inaczej zrobiona w kawiarce lub przelewem. Wśród różnych kawowych napojów znajduje się m.in. kawa po wietnamsku. Jak smakuje taki napój i w jaki sposób się go przygotowuje?

Do przygotowania kawy po wietnamsku będzie potrzebny specjalny zaparzacz phin, kawa wietnamska oraz słodkie mleko skondensowane i gorąca woda. Przygotowanie kawy po wietnamsku zaczynamy od wlania do szklanki schłodzonego, skondensowanego mleka (około 40-50g). Następnie gotujemy wodę w czajniku. Kawa wietnamska powinna zostać umieszczona w zaparzaczu. Ugniatamy ją, żeby wyrównać powierzchnię, a następnie przykrywamy metalowym wieczkiem. Teraz powoli zalewamy kawę wrzątkiem. Zaczynamy od około 50ml, czekamy chwilę, a potem dolewamy resztę wody. Zakryj wieczko i odczekaj mniej więcej 3-4 minuty. Gotowe! Przelej kawę do szklanki z mlekiem i ciesz się kawą po wietnamsku! Jeżeli jest lato i masz ochotę na kawę na zimno, dodaj do szklanki kostki lodu i ciesz się pyszną kawą mrożoną.

Inne warianty kawowe

Można wysnuć wniosek, że w każdym kraju panują inne przyzwyczajenia odnośnie tego, w jaki sposób przygotowuje się kawę. Naszym zdaniem, najważniejsze to kierować się własnymi upodobaniami smakowymi, jednocześnie próbując kawowych nowości. Kto wie, może kawa po turecku podbije twoje serce? A może kawa po wiedeńsku okaże się strzałem w dziesiątkę?

Jeżeli pijesz kawę na mieście, polecamy korzystać z prywatnych kawiarni, które oferują swoim klientom możliwość zaparzenia kawy zgodnie z ich gustem. Dodatkowo, w takich miejscach bariści zazwyczaj posiadają bardzo szeroką wiedzę na temat kawy. I są w stanie nie tylko trafić w gusta klientów i zrobić pyszną kawę, ale też chętnie dzielą się wiedzą na temat parzenia i gatunków kawy. Jeżeli często przygotowujesz sobie kawę w domu, to polecamy odwiedzać kawiarnie umiejscowione blisko palarni. Dzięki temu bardzo często można kupić pyszną, lokalnie paloną kawę, a jednocześnie cieszyć się wyjątkowym klimatem kawiarni i piciem tego wspaniałego napoju na miejscu.