Kawa z tonikiem – orzeźwienie podczas upalnych dni
Lato czasami potrafi męczyć zbyt wysokimi temperaturami. Na szczęście zimne napoje pomagają przetrwać letnie upały. Jednym z napojów, który idealnie sprawdzi się podczas letnich miesięcy, jest tonic espresso, czyli kawa z tonikiem. Napój ten ma swoje korzenie w Szwajcarii i powstał on mniej więcej w ostatniej dekadzie. Przez te kilka lat tonic espresso podbił wiele serc i doczekał się niejednej modyfikacji.
Choć kawa z tonikiem brzmi jak mocno awangardowe połączenie, to napój idealnie gasi pragnienie podczas letnich upałów. Podstawowe założenie jest bardzo proste. Łączymy ze sobą espresso i tonik, z dużą ilością lodu. Całość może być dobrze wymieszana lub tylko wstrząśnięta. Wybierając kawę do stworzenia tonic espresso warto wybrać ziarna o owocowym aromacie, żeby uniknąć bardzo gorzkiego lub gorzko-kwaśnego efektu końcowego. Dobrze sprawdzą się kawy kenijskie i etiopskie. Najprostszy przepis na kawę z tonikiem to połączenie 60ml espresso, 180ml toniku, skórki cytrynowej i dużej ilości lodu. Oczywiście takie podstawowe połączenie można dowolnie modyfikować wedle swoich potrzeb i upodobań. Warto pomyśleć o dodatku przypraw, skórki pomarańczowej lub soku z pomarańczy. Możliwości jest wiele!
Kawy mrożone – klasyka letnich dni
Miłośnicy kawy, latem bardzo chętnie sięgają po swoje ulubione napoje w wersji mrożonej. I ciężko im się dziwić! Mrożone latte, frappe, ice flat white, czy też americano z lodem. Możliwości jest wiele, dlatego każdy z łatwością będzie w stanie znaleźć coś dla siebie. W kawiarniach, oprócz kawy, można również dostać ice matcha latte, które z powodzeniem można przygotować samemu. Wystarczy mleko (zwykłe lub roślinne), matcha i lód, połączone w pożądanych proporcjach. Jeżeli chcesz przygotować mrożoną kawę, to możesz np. zamrozić espresso, a następnie zalewać je wodą lub mlekiem (najlepiej schłodzonymi w lodówce). Możesz również przygotować swoją ulubioną kawę w mniejszej ilości wody, a następnie dodać do szklanki dużą ilość kostek lodu lub pokruszony lód.
Kawa doskonale nadaje się również do tworzenia słodkich deserów. Jako składnik bazowy warto wykorzystywać mocne espresso. Espresso można następnie połączyć z mlekiem, bitą śmietaną, lodami, syropami… Warto również eksperymentować z przyprawami, takimi jak imbir, cynamon i kardamon. W zależności od upodobań można zostać przy klasycznym affogato lub stworzyć wymyślny deser z lodami zanurzonymi w białej kawie, a całość udekorować ciastkami i ulubioną polewą.