Kawa z tonikiem i inne propozycje na letnie upały

Kawa z tonikiem – orzeźwienie podczas upalnych dni

Lato czasami potrafi męczyć zbyt wysokimi temperaturami. Na szczęście zimne napoje pomagają przetrwać letnie upały. Jednym z napojów, który idealnie sprawdzi się podczas letnich miesięcy, jest tonic espresso, czyli kawa z tonikiem. Napój ten ma swoje korzenie w Szwajcarii i powstał on mniej więcej w ostatniej dekadzie. Przez te kilka lat tonic espresso podbił wiele serc i doczekał się niejednej modyfikacji. 

Choć kawa z tonikiem brzmi jak mocno awangardowe połączenie, to napój idealnie gasi pragnienie podczas letnich upałów. Podstawowe założenie jest bardzo proste. Łączymy ze sobą espresso i tonik, z dużą ilością lodu. Całość może być dobrze wymieszana lub tylko wstrząśnięta. Wybierając kawę do stworzenia tonic espresso warto wybrać ziarna o owocowym aromacie, żeby uniknąć bardzo gorzkiego lub gorzko-kwaśnego efektu końcowego. Dobrze sprawdzą się kawy kenijskie i etiopskie. Najprostszy przepis na kawę z tonikiem to połączenie 60ml espresso, 180ml toniku, skórki cytrynowej i dużej ilości lodu. Oczywiście takie podstawowe połączenie można dowolnie modyfikować wedle swoich potrzeb i upodobań. Warto pomyśleć o dodatku przypraw, skórki pomarańczowej lub soku z pomarańczy. Możliwości jest wiele!

Kawy mrożone – klasyka letnich dni

Miłośnicy kawy, latem bardzo chętnie sięgają po swoje ulubione napoje w wersji mrożonej. I ciężko im się dziwić! Mrożone latte, frappe, ice flat white, czy też americano z lodem. Możliwości jest wiele, dlatego każdy z łatwością będzie w stanie znaleźć coś dla siebie. W kawiarniach, oprócz kawy, można również dostać ice matcha latte, które z powodzeniem można przygotować samemu. Wystarczy mleko (zwykłe lub roślinne), matcha i lód, połączone w pożądanych proporcjach. Jeżeli chcesz przygotować mrożoną kawę, to możesz np. zamrozić espresso, a następnie zalewać je wodą lub mlekiem (najlepiej schłodzonymi w lodówce). Możesz również przygotować swoją ulubioną kawę w mniejszej ilości wody, a następnie dodać do szklanki dużą ilość kostek lodu lub pokruszony lód.

Przeczytaj też:  Zupa botwinka. Przepis prosto od babci! Jak doprawić zupę z botwiny?

Kawa doskonale nadaje się również do tworzenia słodkich deserów. Jako składnik bazowy warto wykorzystywać mocne espresso. Espresso można następnie połączyć z mlekiem, bitą śmietaną, lodami, syropami… Warto również eksperymentować z przyprawami, takimi jak imbir, cynamon i kardamon. W zależności od upodobań można zostać przy klasycznym affogato lub stworzyć wymyślny deser z lodami zanurzonymi w białej kawie, a całość udekorować ciastkami i ulubioną polewą.