Kluski lane najczęściej wykorzystuje się jako zamiennik makaronu, wtedy gotujemy je bezpośrednio w zupie. Można je także podać z sosem, wtedy gotuje się je w osolonej wodzie. Kluski lane można także przyrządzić na śniadanie lub podwieczorek, wtedy przyrządza się je na mleku. Wykorzystań wiele, a przepis banalnie prosty. Potrzebne są zaledwie 2 składniki, a kluski lane zrobisz w kilka minut.
Jak przygotować kluski lane?
Kluski lane to niewątpliwie smak dzieciństwa. Warto wracać do tego przepisu, ponieważ to doskonała alternatywa dla makaronu, do tego przepis jest banalnie prosty, a jego przygotowanie zajmuje około 15 minut. Poradzi sobie z nim każdy, nawet osoba, która nie czuje się mistrzem kulinariów. Ponadto składniki na kluski lane zwykle mamy w domu: mąka, jajka i sól to praktycznie wyposażenie każdej kuchni.
Poniżej znajdziecie 2 przepisy: domowe kluski lane na mleku i kluski lane na rosole — idealne zamiast makaronu.
Kluski lane na mleku
Składniki: 3 szklanki mleka, 2 jajka, 5 łyżek mąki pszennej, szczypta soli (jeśli na słono), łyżeczka cukru waniliowego (jeśli na słodko).
Przygotowanie: Do miski wsyp mąkę i wbij jajka. Wymieszaj na gładkie ciasto (powinno być gęstsze niż ciasto na naleśniki). Możesz to zrobić za pomocą miksera, blendera, rózgi lub widelca. W garnku zagotuj mleko, zmniejsz moc palnika i cienką strużką zacznij wlewać ciasto. Nie mieszaj mleka od razu, tylko poczekaj chwilę, aby kluski zachowały swoją strukturę. Po chwili kluseczki urosną i zrobią się pierzaste. Całość zamieszaj i po około 1 minucie zdejmij garnek z palnika.
Kluski lane na rosole:
Składniki: 3 szklanki rosołu, 2 jajka, 5 łyżek mąki pszennej, szczypta soli.
Przygotowanie: Ciasto na kluski lane przygotuj analogicznie jak w wersji do mleka i powoli wlewaj je do gotującego się rosołu. Kluseczki będą gotowe po około 1 minucie.
Kluski lane można również ugotować na wodzie i podać na przykład z sosem. Ciasto na kluski wystarczy wylać na gotującą się wodę, a po minucie przełożyć je łyżką cedzakową na talerze.