Kumkwat – właściwości odżywcze. Jak jeść kumkwat?

Kumkwat to owoc z rodziny cytrusów posiadający cenne właściwości i wartości odżywcze. Jak jeść kumkwat i czy można samemu go wyhodować? Gdzie można go kupić i jaka jest jego cena? Wszystkiego dowiesz się z poniższego artykułu.

Kumkwat — co to za owoc?

Kumkwat wyglądem przypomina mandarynkę, jednak jest mniejszy i podłużny, a jego miękka i cienka skórka jest jadalna. W smaku jest kwaskowaty i bardzo aromatyczny.

Inne nazwy kumkwatu to „złota pomarańcza” lub „pomarańcza karłowata”, a jego cenne właściwości po raz pierwszy doceniono w Chinach, skąd pochodzi. Obecnie owoce uprawiane są w Chinach, Ameryce Północnej, Ameryce Południowej, Afryce, na Bliskim Wschodzie oraz w krajach śródziemnomorskich, przede wszystkim w Grecji, m.in. na Korfu.

Kumkwat drzewko — jak hodować i cena

Kumkwat został sprowadzony do Europy przez szkockiego botanika – Roberta Fortune. Do owocowania potrzebuje wysokich temperatur. Z powodzeniem można go także uprawiać jako roślinę ozdobną.

Kumkwat drzewko jest wiecznie zielone, dorasta do 2 m, a jego kwiaty są białe i bardzo pachnące. Roślina tworzy gęstą koronę, pędy przeważnie są pozbawione cierni lub są bardzo małe. Kumkwat ,a ciemnozielone nieduże, skórzaste, jajowate liście, które są zaokrąglone na końcach. Brzegi liści są gładkie. Kumkwat kwitnie obficie, zawiązując liczne owoce.

W Polsce kumkwat nie nadaje się do uprawy na otwartej przestrzeni, zamiast tego można go posadzić w doniczce, w której może stać się ozdobą wnętrza domu, balkonu, tarasu albo ogrodu zimowego. W naturze drzewko dorasta do 4,5 m wysokości i w zależności od wielkości może w ciągu roku wytworzyć nawet tysiące owoców. W uprawie doniczkowej osiąga znacznie mniejsze rozmiary, ale w odpowiednich warunkach kwitnie i owocuje.

Popularne odmiany kumkwatu to kumkwat japoński oraz kumkwat perłowy.

Za mały krzew kumkwatu trzeba zapłacić ok. 60 zł, natomiast największe drzewka to koszt ok. 600 zł (są także tańsze).

Kumkwat — jak jeść?

Owoce kumkwatu najczęściej spożywa się na surowo, razem ze skórką, która jest cienka, delikatna i słodka. Ponieważ nie są aż tak soczyste, jak pozostałe cytrusy, doskonale sprawdzają się jako dodatek do sałatek, mięsa lub deserów, zarówno w świeżej postaci, jak i kandyzowanej. Nadają się również do robienia marmolad, dżemów i kompotów. W Grecji produkuje się alkohol z kumkwatu, a szczególnie pyszny jest kumkwat likier.

Kumkwat — gdzie kupić i jaka jest cena?

Kumkwaty nie są uprawiane w Polsce, ale można kupić je w supermarketach, takich jak np. Lidl. Wybierając je, należy zwrócić uwagę na miękkość oraz kolor: powinny być intensywnie pomarańczowe o jędrnej skórce, nie mogą być poobijane i uszkodzone. W temperaturze pokojowej można je przechowywać do 5 dni, natomiast w lodówce nawet do 3 tygodni.

Kumkwat cena za kg to ok. 30 zł.

Owoc kumkwat — właściwości i wartości odżywcze

Kumkwat jest źródłem witaminy C i betakarotenu, ponadto zawiera tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminy B6, A i E oraz składniki mineralne, takie jak potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód oraz cynk.

Właściwości zdrowotnych kumkwatu:

  • dzięki obecności witaminy C, która jest silnym przeciwutleniaczem i neutralizuje wolne rodniki, kumkwat ma doskonały wpływ na skórę — skóra nie starzeje się, zmarszczki są zahamowane, wzrasta także produkcja kolagenu;
  • dzięki kumkwatowi skóra jest chroniona przed szkodliwym działaniem promieni UV, zapobiega on także powstawaniu przebarwień podczas opalania;
  • leczy stany zapalne skóry związanych z trądzikiem;
  • chroni przed chorobami oczu takimi jak jaskra, zaćma oraz kurza ślepota;
  • ma działanie przeciwnowotworowe — niedopuszcza do produkcji komórek rakowych;
  • zapobiega miażdżycy i wzmacnia układ odpornościowy — polecany jest szczególnie w zimie, ponieważ zapobiega przeziębieniu.

Kumkwat ma niski indeks glikemiczny, dlatego może być spożywamy przez osoby chorujące na cukrzycę. Jest także polecany osobom walczącym z otyłością – 100 g kumkwatu zawiera jedynie 70 kalorii.

Owoc polecany jest także kobietom w ciąży, gdyż zawiera wiele składników odżywczych, które zapobiegają powstawaniu infekcji