Olej z awokado to jeden z najzdrowszych olejów na świecie. Pozytywnie wpływa na skórę i wzrok, obniża poziom cholesterolu i zapobiega chorobom dziąseł. Jakie jeszcze właściwości zdrowotne ma olej z awokado? Poznaj jego zastosowanie w kosmetyce i w kuchni.
Jak powstaje olej z awokado?
Olej z awokado produkuje się w Meksyku, USA, Izraelu, RPA i Nowej Zelandii. W odróżnieniu od innych olejów pozyskuje się go z miąższu, a nie z pestek. Wytwarza się go trzema metodami:
1. Owoce są suszone i poddawane wyciskaniu za pomocą pras w wysokiej temperaturze. W kolejnym etapie produkcji olej ekstrahuje się z użyciem rozpuszczalników organicznych.
2. Olej wydobywa się mechanicznie poprzez wyciskanie i działanie sił odśrodkowych. Następnie komórki tłuszczowe są rozrywane metodami mechanicznymi i enzymatycznymi.
3. Metoda tłoczenia na zimno. Ze względu na walory zdrowotne jest to najlepsza metoda produkcji. Owoce są myte, częściowo obierane (w zależności od pożądanej barwy otrzymywanego oleju) i wstępnie rozgniatane. Miąższ jest powoli rozdrabniany i ugniatany przez 30-45 minut w temperaturze, która nie może przekroczyć 30 st. C. Przy pomocy wirówki od części stałych oddziela się olej, który gromadzi się w dolnej części urządzenia.
W pierwszych dwóch metodach stosuje się procesy rafinacji, które pozbawiają olej części właściwości zdrowotnych. Ma on jaśniejszą barwę niż olej tłoczony na zimno i dużo wyższą temperaturę dymienia, co pozwala na jego wykorzystanie do smażenia. Olej nierafinowany nie może być używany w wysokich temperaturach, a jedynie do dań zimnych.
Olej z awokado — właściwości
Właściwości oleju z awokado są bardzo szerokie. Stosowany zewnętrznie:
- odbudowuje i wzmacnia strukturę włosów,
- wygładza zmarszczki,
- spowalnia tempo starzenia się skóry,
- nawilża i regeneruje suchą skórę,
- łagodzi wszelkie zmiany skórne,
- zapobiega egzemie,
- wspomaga leczenie trądziku i łuszczycy,
- chroni przed promieniami słonecznymi.
Z kolei olej z awokado dodawany spożywany:
- wzmacnia odporność i wspiera układ immunologiczny,
- obniża poziom cholesterolu we krwi,
- wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego,
- wspiera układ nerwowy,
- zapobiega chorobom przyzębia,
- zmniejsza objawy zapalenia stawów,
- zmniejsza ryzyko wystąpienia zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.
Olej z awokado — zastosowanie w kosmetyce
Olej z awokado coraz częściej jest składnikiem wielu kosmetyków, m.in. szamponów, odżywek do włosów, balsamów do ciała, kremów oraz kosmetyków do kąpieli i pod prysznic. Warto także korzystac z jego cenych właściwości podczas przygotowywania domowych kosmetyków do twarzy, ciała i włosów. Olej z awokado można łączyć z aloesem, miodem, płatkami owsianymi, ogórkiem lub zieloną herbatą. Nalezy przy tym pamiętać, aby do tego celu używać tylko oleju nierafinowanego.
Olej z awokado na twarz
Olej z awokado może być składnikiem kosmetyków do pielęgnacji każdego rodzaju cery, zarówno kremów, serum, maseczek oraz wielu innych produktach. Może być także stosowany do olejowego oczyszczania twarzy. W rozcieńczonej formie można stosować go pod oczy.
Olej z awokado na twarz — efekty
- łagodzi podrażnienia po ekspozycji na słońce;
- z uwagi na obecność fitosteroli nawilża skórę;
- zawartość antyoksydantów spowalnia procesy starzenia i wpływa na widoczną poprawę kondycji skóry;
- przyspiesza gojenie się drobnych ran i stanów zapalnych;
- działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo;
- działa wspomagająco w leczeniu dolegliwości skórnych, takich jak egzema, łuszczyca czy atopowe zapalenie skóry.
Olej z awokado na włosy
Olej z awokado można stosować do każdego rodzaju włosów, ale szczególnie pomocny będzie przy pielęgnacji włosów suchych, zniszczonych i średnioporowatych. Jego lekka konsystencja nie obciąża włosów, dlatego stosować można go także na włosy cienkie i z natury pozbawione objętości.
Olej z awokado na włosy — efekty
- zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że olej uszczelnia łuski włosów, zapobiegając nadmiernej utracie wilgoci;
- karotenoidy zapewniają ochronę przed negatywnym wpływem promieniowania UV oraz zanieczyszczeń unoszących się w powietrzu;
- tokoferole i witaminy E oraz D wspierają działanie ochronne;
- dzięki działaniu nawilżającemu skóra staje się mniej podatna na łuszczenie i jest bardziej odżywiona;
- wielonienasycone i jednonienasycone kwasy tłuszczowe poprawiają wygląd włosów, nadając im blask i zdrowy wygląd.
Olej z awokado — zastosowanie w kuchni
Olej z awokado ma szerokie zastosowanie w kuchni, przy czym przy zakupie należy zwrócić uwagę na jego rodzaj.
Olej nierafinowany cechuje niska temperatura dymienia, dlatego może być używany tylko na zimno. Świetnie sprawdzi się jako składnik sosów, dressingów, past i marynat, można nim polewać sałatki, pieczone warzywa czy makarony. Ponieważ doskonale łączy się z potrawami i pokrywa ich powierzchnię cienką warstwą, to decydując się na niego, z pewnością użyjemy mniej tłuszczu podczas gotowania, co zdecydowanie poprawia walory smakowe dań.
Z kolei do smażenia należy wybrać olej rafinowany.
Olej z awokado do smażenia
Najlepszym olejem do smażenia jest właśnie olej z awokado, ponieważ ma naturalnie najwyższą temperaturę dymienia spośród nierafinowanych chemicznie olei — można go rozgrzać aż do 270°C. Ta graniczna temperatura nazywana punktem dymienia to temperatura, w której tłuszcz zaczyna się rozpadać na glicerol i wolne kwasy tłuszczowe, a jednocześnie wydziela się toksyczna i rakotwórcza akroleina — tłuszcz się pali i dymi.
Olej z awokado do picia — ile pić?
Najlepsze efekty przyniesie przyjmowanie oleju z awokado od wewnątrz. Wystarczy wypijać 4 łyżki dziennie. Jeśli olej w czystej postaci wzbudza nasz opór, można go zmieszać go z ciepłą wodą, wodą z cytryną lub z sokiem malinowym.