Przepis na placki z kaszy jaglanej z dodatkiem jabłek

Kasza jaglana przeżywa swoisty renesans. Wszystko za sprawą diet bezglutenowych i wegetariańskich. Ponadto to skarbnica zdrowia — jest bogata w wapń, żelazo, witaminy z grupy B, błonnik i krzemionkę (to tylko niektóre z długiej listy korzystnych właściwości, jakie w niej znajdziemy). Dlatego warto włączyć kaszę jaglaną do codziennej diety. Poniżej znajdziecie prosty przepis na pyszne placki z kaszy jaglanej z dodatkiem jabłek.

Przepis na placki z kaszy jaglanej z dodatkiem jabłek

Placki z kaszy jaglanej z dodatkiem jabłek to doskonały pomysł na pyszne śniadanie. Jeśli masz w domu świeże owoce, np. maliny, borówki czy banany to będą one do nich świetnym dodatkiem. Równie dobrze sprawdzi się domowy dżem lub syrop klonowy. Oczywiście same placki jaglane smakują równie dobrze.

Składniki:

100 g kaszy jaglanej (1 saszetka), 500 ml mleka, 1 łyżka cukru, 3 jajka, 1 jabłko, 3 czubate łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, masło klarowane lub olej do smażenia (ryżowy, kokosowy).

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną wsyp na suchą patelnię i praż przez 10 minut na średniej mocy palnika. W trakcie prażenia zamieszaj kaszę kilka razy. Jeśli zacznie się rumienić, zmniejsz moc palnika.

Uprażoną kasze przełóż na sitko i kilka razy przepłucz zimną wodę (do momentu, aż woda przestanie być mętna). Następnie przelej kaszę wrzątkiem lub gorącą wodą z kranu. Na koniec jeszcze raz przepłucz zimną wodą.

Kaszę przełóż do garnka i zalej mlekiem. Dodaj cukier i całość zagotuj. Następnie zmniejsz moc palnika, tak aby kasz tylko delikatnie mrugała. Gotuj 12-15 min cały czas mieszając. Jeśli nie masz na to czasu, możesz garnek przykryć pokrywką i nie mieszać kaszy.

Kasz jaglana po ugotowaniu będzie mieć jeszcze sporo mleka, ale po krótkim czasie je wchłonie. Przełóż ją do miski, do lekko przestudzonej dodaj jajka. Następnie na tarce o grubych oczkach zetrzyj jabłko i również dodaj je do kaszy. Możesz również wsypać szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj.

Teraz pora na przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto na placki jaglane dokładnie wymieszaj.

Dobrze nagrzej patelnię, najlepiej taką z grubym dnem. Włóż odrobinę masła klarowanego lub oleju i poczekaj, aż się rozpuści. Łyżką stołową nakładaj porcje na placki. Na patelni o średnicy 24 cm powinny zmieścić się 4 sztuki.

Placki smaż na średniej mocy palnika przez ok. 3 minuty jedną stronę, druga potrzebuje trochę mniej czasu — ok. 2 minuty. Jeśli będą się zbyt szybko rumienić, należy zmniejszyć moc palnika.

Z przygotowanego ciasta powinno wyjść ok. 20 placków.