Gdy pierwszy raz zobaczymy smażone lody, to pomyślimy, że zostały właśnie wyłowione z głębokiego tłuszczu. Jednak nie mają one nic wspólnego ze smażeniem. Jest to jedynie sama nazwa. Przygotowanie takich lodów może być genialną zabawą podczas imprez letnich. Warto dać swoim gościom możliwość wykonania smażonych lodów. Wystarczy, że udostępnimy im sos czekoladowy, karmel, bitą śmietanę oraz sporo kolorowej posypki. Wystarczy zacząć działać.
Jakich składników będziemy potrzebować?
Tak jak zostało już wspomniane smażone lody możemy potraktować jako atrakcja dla swoich gości, ale możemy także zdecydować się na zrobienie ich samodzielnie. Obojętnie jaką formę wybierzemy musimy zakupić poszczególne składniki. Jakie zatem składniki będą nam potrzebne? Na pewno będziemy potrzebował pół litra lodów. Do tego półtorej łyżki stołowe masła, półtorej szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych, pół łyżeczki cynamonu mielonego, dwie łyżeczki cukru, posypkę, bitą śmietanę czy też wiśnie kandyzowane do dekorowania swoich pyszności.
W jaki sposób przygotować smażone lody?
Okazuje się, że przygotowanie smażonych lodów nie jest wcale skomplikowane. Wystarczy, że na początek wyłożymy tacę pergaminowym papierem. Lody należy podzielić na kulki oraz ułóżmy je na przygotowanej wcześniej tacy. Następnie wstawiamy do zamrażarki na około godzinkę.
Następnie na średniej patelni należy roztopić masło. Dodajemy do niego pokruszone płatki kukurydziane oraz cynamon. Całość smażmy, mieszając od czasu do czasu. W zasadzie robimy to aż do czasy, gdy płatki zbóż się staną złote. Jest to najczęściej między pięć a siedem minut.
Później ściągamy garnek z ognia i mieszamy razem z cukrem. Wysypmy na płaski talerz i pozostawmy do całkowitego wystygnięcia.
W ostatnim kroku wyjmujemy lodowe kulki z zamrażarki i obtaczajmy je w mieszance, która jest już wystudza. Każdą z kulek dekorujemy bitą śmietaną. Może do tego dodać posypkę oraz wiśnie. Lody zjadamy od razu.
Musimy jednak być ostrożni. Gdy raz przygotowujemy taki lody, to będziemy chciały kolejny i kolejny. Wszystko za sprawą tego, że ich smak jest niepowtarzalny. Smakują całkiem inaczej od charakterystycznych lodów. Oczywiście smakują o wiele, wiele lepiej. Jest to dla nas smak niecodzienny, do którego chętnie powracamy. Ze względu na kaloryczność nie możemy sobie pozwolić na ich jedzenie każdego dnia. Wydaje się to oczywiste. Jednak raz w tygodniu naprawdę nie będzie stanowiło to większego problemu. Tego się trzymamy i już nie możemy się doczekać tego smaku.