Sok z buraka – właściwości odżywcze. Jak pić sok z buraka?

Regularne spożywanie soku z buraka korzystnie wpływa na nasz organizm. Powinny go pić nie tylko osoby z anemią, ale także przebywające na diecie odchudzającej. Pomaga również na kaca. Sok z buraka można przygotować zarówno ze świeżych buraków, jak i kiszonych. Jakie właściwości odżywcze ma sok z buraka? Jak pić sok z buraka? Oto niezbędne informacje.

Jakie właściwości odżywcze ma sok z buraka?

W polskiej kuchni buraki występują pod wieloma różnymi postaciami: gotowane (w zupie, jako surówka), pieczone (jako dodatek do dań mięsnych) i w postaci ćwikły. Nie spożywa się ich raczej na surowo, ponieważ są dość twarde i mają lekko ziemisty smak. A to właśnie surowe buraki są najzdrowsze, zawierają bogactwo witamin oraz składników mineralnych. Znajdują się w nich również substancje o działaniu antybakteryjnym, przeciwgrzybiczym i przeciwpasożytniczym.

Buraki czerwone są źródłem białka, cukru oraz różnego rodzaju ważnych dla organizmu składników odżywczych. Zawierają witaminy z grupy B (w tym witaminę B9, czyi kwas foliowy) oraz witaminy C, A, E i K, ponadto w burakach znajdziemy żelazo, potas, magnez, wapń, fosfor, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit i molibden.

Z surowego buraka można przygotować odżywczy sok buraczany, który zawierać będzie również kwasy organiczne, przede wszystkim kwas jabłkowy, kwas cytrynowy, kwas winny i kwas szczawianowy. W soku z buraka znajdują się również polifenole, karotenoidy i glikozydy, w tym bardzo cenna jest betanina, która stanowi czerwony barwnik buraka. Sok z buraka to także źródło błonnika.

Sok z buraka — właściwości

  • Sok z buraka polecany jest osobom cierpiącym na anemię, ponieważ zawiera dużą ilość żelaza oraz witamin z grupy B, które działają korzystnie na układ krwionośny i procesy tworzenia czerwonych krwinek.
  • Obniża ciśnienie krwi, a także korzystnie wpływa na poziom cholesterolu.
  • Warto go pić przy profilaktyce zmian miażdżycowych, ponieważ substancje znajdujące się w soku z buraka poszerzają światło naczyń krwionośnych.
  • Regularne picie soku z buraka zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, w tym udaru mózgu, choroby niedokrwiennej serca i zawału mięśnia sercowego.
  • Ma właściwości antyoksydacyjne, antyseptyczne i przeciwzapalne dzięki zawartej w nim betaninie. Z tego względu polecany jest przy wszelkich infekcjach (bakteryjnych i wirusowych) i stanach zapalnych.
  • Sok z buraka zalecany jest na kaszel (zarówno suchy i mokry) i łagodzi dolegliwości z nim związane.
  • Wzmacnia układ odpornościowy, poprawia kondycję organizmu, a także wygląd skóry.
  • Regularne picie soku z buraka spowalnia procesy starzenia się organizmu.
  • Dzięki dużej zawartości błonnika sok z buraka poprawia przemianę materii i pomaga oczyszczać organizm ze szkodliwych produktów powstających podczas procesów metabolicznych.
  • Wspomaga układ nerwowy, łagodzi napięcia emocjonalne, objawy nerwic i depresji. Reguluje także cykl snu.
  • Poprawia ukrwienie mięśni oraz wydolność organizmu, co jest szczególnie przydatne dla osób aktywnie uprawiających sport.

Ponadto sok z buraka:

  • chroni wątrobę przed toksynami,
  • zapobiega udarom mózgu i zawałom mięśnia sercowego,
  • wspomaga koncentrację,
  • jest pomocy w trakcie przekwitania – niweluje uderzenia gorąca oraz bóle migrenowe,
  • jest pomocny w leczeniu cukrzycy, ponieważ przywraca równowagę kwasowo-zasadową w organizmie,
  • działa podobnie jak viagra – bor, który jest zawarty w burakach jest ściśle związany z produkcją hormonów płciowych,
  • obniża ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego nawet o 40%, ponieważ zawiera saponiny’
  • działa pomocniczo w leczeniu białaczki.

Picie soku z buraka zaleca się kobietom w ciąży, które zmagają się z niedokrwistością. Wpływa również korzystnie na stan zdrowia ciężarnych oraz na rozwój dziecka (głównie na rozwój jego układu nerwowego). Sok z buraka w ciąży przynosi również ulgę w zaparciach oraz przy zgadze.

Sok z buraka — przeciwskazania do picia

Niestety nie każdy może pić sok z buraka. Przeciwskazaniem są:

  • reumatyzm,
  • kamica nerkowa,
  • dna moczanowa’
  • niskie ciśnienie.

Sok z buraka — przepisy

Nie każdemu smakuje surowy burak, z uwagi na jego charakterystyczny ziemisty smak. Na szczęście można go połączyć z większością warzyw i owoców, np. takich jak jabłka, marchewki, pomarańcze lub grejpfruty. Do surowego buraka pasują również zioła, takie jak natka pietruszki, bazylia i mięta oraz imbir i sok z cytryny. Ich dodatek podniesie walory smakowe i odżywcze soku z buraka.

Przepisy na sok z buraka

Klasyczny sok z buraka

Obierz kilka buraków, pokrój je, wrzuć do sokowirówki lub wyciskarki wolnoobrotowej i zmiksuj. Następnie włóż sok do lodówki i odczekaj ok. 30 min. Po tym czasie wypij.

Sok z marchwi i buraka

Obierz kilka buraków i kilka marchewek, następnie umyj warzywa i pokrój je na części. Wrzuć wszystko do sokowirówki lub wyciskarki wolnoobrotowej i zmiksuj. Sok wstaw na 30 min do lodówki. Wypij.

Sok z buraka i jabłek

Połączenie buraków i jabłek nadaje sokowi łagodniejszego smaku, a jego wartości są nieocenione w oczyszczaniu organizmu.

Potrzebować będziesz kilka sztuk buraków i kilka sztuk jabłek, łyżeczkę soku z cytryny oraz 2 plasterki imbiru. Obrane i umyte buraki, jabłka oraz imbir wrzuć do sokowirówki lub wyciskarki wolnoobrotowej i zmiksuj. Dodaj sok z cytryny i odstaw na 30 min do lodówki. Po tym czasie wypij.

Jak pić sok z buraka?

Sok z buraka można wypić prosto z lodówki, w formie nierozcieńczonej. Można też rozcieńczyć go wodą albo sokiem warzywnym lub owocowym w następującej ilości:

1. dzień: ok. 1/5 ilości soku z buraka + 4/5 ilości wody,

2. dzień: 2/5 ilości soku z buraka + 3/5 ilości wody.

Każdego następnego dnia, na podstawie obserwacji własnego organizmu, zwiększaj ilość soku z buraka i jednocześnie zmniejszając ilość wody.