Regularne spożywanie soku z buraka korzystnie wpływa na nasz organizm. Powinny go pić nie tylko osoby z anemią, ale także przebywające na diecie odchudzającej. Pomaga również na kaca. Sok z buraka można przygotować zarówno ze świeżych buraków, jak i kiszonych. Jakie właściwości odżywcze ma sok z buraka? Jak pić sok z buraka? Oto niezbędne informacje.
Jakie właściwości odżywcze ma sok z buraka?
W polskiej kuchni buraki występują pod wieloma różnymi postaciami: gotowane (w zupie, jako surówka), pieczone (jako dodatek do dań mięsnych) i w postaci ćwikły. Nie spożywa się ich raczej na surowo, ponieważ są dość twarde i mają lekko ziemisty smak. A to właśnie surowe buraki są najzdrowsze, zawierają bogactwo witamin oraz składników mineralnych. Znajdują się w nich również substancje o działaniu antybakteryjnym, przeciwgrzybiczym i przeciwpasożytniczym.
Buraki czerwone są źródłem białka, cukru oraz różnego rodzaju ważnych dla organizmu składników odżywczych. Zawierają witaminy z grupy B (w tym witaminę B9, czyi kwas foliowy) oraz witaminy C, A, E i K, ponadto w burakach znajdziemy żelazo, potas, magnez, wapń, fosfor, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit i molibden.
Z surowego buraka można przygotować odżywczy sok buraczany, który zawierać będzie również kwasy organiczne, przede wszystkim kwas jabłkowy, kwas cytrynowy, kwas winny i kwas szczawianowy. W soku z buraka znajdują się również polifenole, karotenoidy i glikozydy, w tym bardzo cenna jest betanina, która stanowi czerwony barwnik buraka. Sok z buraka to także źródło błonnika.
Sok z buraka — właściwości
- Sok z buraka polecany jest osobom cierpiącym na anemię, ponieważ zawiera dużą ilość żelaza oraz witamin z grupy B, które działają korzystnie na układ krwionośny i procesy tworzenia czerwonych krwinek.
- Obniża ciśnienie krwi, a także korzystnie wpływa na poziom cholesterolu.
- Warto go pić przy profilaktyce zmian miażdżycowych, ponieważ substancje znajdujące się w soku z buraka poszerzają światło naczyń krwionośnych.
- Regularne picie soku z buraka zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, w tym udaru mózgu, choroby niedokrwiennej serca i zawału mięśnia sercowego.
- Ma właściwości antyoksydacyjne, antyseptyczne i przeciwzapalne dzięki zawartej w nim betaninie. Z tego względu polecany jest przy wszelkich infekcjach (bakteryjnych i wirusowych) i stanach zapalnych.
- Sok z buraka zalecany jest na kaszel (zarówno suchy i mokry) i łagodzi dolegliwości z nim związane.
- Wzmacnia układ odpornościowy, poprawia kondycję organizmu, a także wygląd skóry.
- Regularne picie soku z buraka spowalnia procesy starzenia się organizmu.
- Dzięki dużej zawartości błonnika sok z buraka poprawia przemianę materii i pomaga oczyszczać organizm ze szkodliwych produktów powstających podczas procesów metabolicznych.
- Wspomaga układ nerwowy, łagodzi napięcia emocjonalne, objawy nerwic i depresji. Reguluje także cykl snu.
- Poprawia ukrwienie mięśni oraz wydolność organizmu, co jest szczególnie przydatne dla osób aktywnie uprawiających sport.
Ponadto sok z buraka:
- chroni wątrobę przed toksynami,
- zapobiega udarom mózgu i zawałom mięśnia sercowego,
- wspomaga koncentrację,
- jest pomocy w trakcie przekwitania – niweluje uderzenia gorąca oraz bóle migrenowe,
- jest pomocny w leczeniu cukrzycy, ponieważ przywraca równowagę kwasowo-zasadową w organizmie,
- działa podobnie jak viagra – bor, który jest zawarty w burakach jest ściśle związany z produkcją hormonów płciowych,
- obniża ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego nawet o 40%, ponieważ zawiera saponiny’
- działa pomocniczo w leczeniu białaczki.
Picie soku z buraka zaleca się kobietom w ciąży, które zmagają się z niedokrwistością. Wpływa również korzystnie na stan zdrowia ciężarnych oraz na rozwój dziecka (głównie na rozwój jego układu nerwowego). Sok z buraka w ciąży przynosi również ulgę w zaparciach oraz przy zgadze.
Sok z buraka — przeciwskazania do picia
Niestety nie każdy może pić sok z buraka. Przeciwskazaniem są:
- reumatyzm,
- kamica nerkowa,
- dna moczanowa’
- niskie ciśnienie.
Sok z buraka — przepisy
Nie każdemu smakuje surowy burak, z uwagi na jego charakterystyczny ziemisty smak. Na szczęście można go połączyć z większością warzyw i owoców, np. takich jak jabłka, marchewki, pomarańcze lub grejpfruty. Do surowego buraka pasują również zioła, takie jak natka pietruszki, bazylia i mięta oraz imbir i sok z cytryny. Ich dodatek podniesie walory smakowe i odżywcze soku z buraka.
Przepisy na sok z buraka
Klasyczny sok z buraka
Obierz kilka buraków, pokrój je, wrzuć do sokowirówki lub wyciskarki wolnoobrotowej i zmiksuj. Następnie włóż sok do lodówki i odczekaj ok. 30 min. Po tym czasie wypij.
Sok z marchwi i buraka
Obierz kilka buraków i kilka marchewek, następnie umyj warzywa i pokrój je na części. Wrzuć wszystko do sokowirówki lub wyciskarki wolnoobrotowej i zmiksuj. Sok wstaw na 30 min do lodówki. Wypij.
Sok z buraka i jabłek
Połączenie buraków i jabłek nadaje sokowi łagodniejszego smaku, a jego wartości są nieocenione w oczyszczaniu organizmu.
Potrzebować będziesz kilka sztuk buraków i kilka sztuk jabłek, łyżeczkę soku z cytryny oraz 2 plasterki imbiru. Obrane i umyte buraki, jabłka oraz imbir wrzuć do sokowirówki lub wyciskarki wolnoobrotowej i zmiksuj. Dodaj sok z cytryny i odstaw na 30 min do lodówki. Po tym czasie wypij.
Jak pić sok z buraka?
Sok z buraka można wypić prosto z lodówki, w formie nierozcieńczonej. Można też rozcieńczyć go wodą albo sokiem warzywnym lub owocowym w następującej ilości:
1. dzień: ok. 1/5 ilości soku z buraka + 4/5 ilości wody,
2. dzień: 2/5 ilości soku z buraka + 3/5 ilości wody.
Każdego następnego dnia, na podstawie obserwacji własnego organizmu, zwiększaj ilość soku z buraka i jednocześnie zmniejszając ilość wody.