Cebula składa się ze związków o działaniu przeciwbakteryjnym oraz przeciwgrzybicznym, a zawartym w niej substancjom przypisuje się także wspieranie układu odpornościowego. Dlatego fani medycyny naturalnej wybierają syrop z cebuli na walkę z chorobą. Z powodzeniem rozprawi się on z wirusami, złagodzi ból gardła i udrożni nos. Ponieważ syrop z cebuli jest całkowicie naturalny, może być stosowany przez dzieci oraz kobiety w ciąży. Jak przygotować syrop z cebuli?
Syrop z cebuli — właściwości
Syrop z cebuli to znany od wieków naturalny lek na kaszel, nie tylko suchy i męczący, ale także na kaszel wilgotny, na infekcje płuc, oskrzeli, migdałków i gardła. Pomaga również przy katarze. Pomocny jest także w chorobach skórnych i kobiecych. Ponadto ma działanie dezynfekujące oraz łagodzące stan zapalny. To jednak nie wszystko! Syrop z cebuli ogrzewa także organizm i działa wykrztuśnie – pomaga wytwarzać śluz i go rozrzedza, wspomagając tym samym oczyszczanie. Poprawia również trawienie w czasie choroby i działa bakteriobójczo.
Dzieje się tak, ponieważ cebula zawiera olejki eteryczne, pektyny, witaminy (takie jak A, B, C, E, K, PP), sole mineralne, żelazo, siarkę i miedź. Znajdziemy w niej także mikroelementy takie jak cynk (bierze udział w budowaniu odporności antywirusowej), selen (ma działanie przeciwmiażdżycowe), fosfor (budulec kości), wapń oraz kwas foliowy.
Dzięki swoim wartościom odżywczym syrop z cebuli pomoże w walce z nadciśnieniem, może obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, ma także działanie moczopędnie i zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.
Przepis na syrop z cebuli
Istnieje kilka przepisów na syrop z cebuli. Oto one:
Syrop z cebuli dwuskładnikowy
Składniki: 2 żółte cebule (możesz też użyć czerwonej lub cukrowej, jeśli syrop będą piły małe dzieci – ma ona bowiem delikatniejszy smak), 4 łyżki miodu (najlepszy jest lipowy, ale możesz użyć dowolnego) lub cukru (biały, trzcinowy), opcjonalnie: sok z cytryny, czosnek, imbir.
Przygotowanie: Cebulę obierz, posiekaj i umieść w słoiku o pojemności 400 ml. Dodaj miód lub cukier. Całość dokładnie wymieszaj i przykryj przykrywką (nie zamykaj!). Odstaw syrop w ciepłe miejsce na 2 doby. W tym czasie cebula puści sok. Po 2 dniach przecedź sok i przelej go do innego słoiczka lub butelki. Gotowy syrop przechowuj w lodówce do dwóch tygodni.
Do cebuli możesz także dodać świeżo wyciśnięty sok z połówki cytryny lub limonki. Warto też dodać kilka plasterków czosnku lub kilka plasterków świeżego korzenia imbiru (możesz go także zetrzeć na tarce).
Syrop z cebuli z dodatkiem goździków, cynamonu i rozmarynu
Jest to syrop z cebuli z przepisu z bloga Pan Tabletka.
Składniki: 3 cebule (najlepiej czerwone – dadzą fajny różowy kolor), 3 ząbki czosnku, 3 cm świeżego korzenia imbiru, 2 cytryny, 10 goździków, cukier (może być miód lub syrop klonowy – według uznania), cynamon – kawałek kory, lub w proszku, opcjonalnie: gwiazdka anyżu, gałązka świeżego tymianku/rozmarynu.
Przygotowanie: Cebulę, czosnek oraz imbir obierz i pokrój w plasterki. Do wyparzonego słoika wkładaj warstwami: cebulę, czosnek, imbir, cytrynę, 2-3 goździki, odrobinę cynamonu, cukier, i tak do samej góry. Na końcu mocno ugnieć wsad w słoiku i zasyp cukrem do samej góry. Następnie zalej całość wyciśniętym sokiem z cytryny i włóż gałązkę rozmarynu.
Tak przygotowany syrop jest gotowy do picia już po 2 godzinach, ale mocy nabiera po 2 dniach. Przez pierwsze 24 godziny przechowuj go w temperaturze pokojowej , nie zakręcony, jedynie przykryty przykrywką, następnie schowaj do lodówki. Po 48 godzinach możesz go przecedzić przez gazę i zostawić tylko klarowny płyn. Wypij go w ciągu 2 tygodni.
Kurację takim syropem możesz powtarzać co 2 tygodnie (2 tygodnie picia, co najmniej 2 tygodnie przerwy).
Jak pić syrop z cebuli?
Syrop z cebuli mogą pic już dzieci od 1. roku życia, chociaż jeśli robisz go na miodzie dla bezpieczeństwa podawaj go od 2. roku życia. Ewentualne wątpliwości skonsultuj ze swoim pediatra.
Dzieci mogą pić po łyżce syropu raz lub dwa razy dziennie. Dorośli – 3 łyżki syropu.
Syrop z cebuli jest bezpieczny także dla kobiet w ciąży. Jego podawanie matce rekomendują nawet ginekolodzy.