Endometrioza to choroba zapalna, która objawia się obecnością endometrium poza jamą macicy. Szacuje się, że choruje na nią 5-15% kobiet w wieku rozrodczym, z czego aż ok. 35% cierpi na bezpłodność. Przyczyna tej choroby wciąż nie jest znana, cały czas prowadzone są badania w celu jej wyjaśnienia. Leczenie endometriozy można wspomóc odpowiednią dietą, która przyczynić się może do złagodzenia bólu, zmniejszenia stanu zapalnego, pomóc w walce z niepłodnością, a także uregulować zaburzenia strefy emocjonalno-psychicznej.
Endometrioza — jakie są objawy choroby?
Do typowych objawów endometriozy zalicza się:
- bolesne i nieregularne miesiączki;
- plamienia między cyklami;
- ból podczas stosunku;
- ból podczas oddawania moczu;
- zaparcia, wzdęcia, biegunki;
- bóle brzucha, pleców, stawów;
- zmęczenie;
- bezpłodność.
Endometrioza — leczenie
Podstawą leczenia endometriozy są leki przeciwbólowe, hormonalne środki antykoncepcyjne oraz leczenie operacyjne. Coraz więcej mówi się też o diecie przeciwzapalnej, która ma na celu łagodzenie stanu zapalnego. Przypuszcza się bowiem, że niektóre produkty mają działanie prozapalne (np. bogate w tłuszcze trans, tłuszcze ogółem, czerwone mięso), a inne działanie prozapalne (np. bogate w wapń, witaminę D czy kwasy omega-3).
Dieta przeciwzapalna eliminuje produkty pro-zapalne, nie zawiera nadwyżki kalorycznej, charakteryzuje się brakiem pokarmów przetworzonych, jest bogata w witaminy i minerały i zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (omega 3).
Produkty niewskazane przy diecie przeciwzapalnej:
- tłuszcze trans (tłuszcze używane w przemyśle fast food oraz cukierniczym);
- czerwone mięso (wołowina, wieprzowina, baranina);
- alkohol;
- soja;
- pszenica, czyli gluten;
- pestycydy;
- żywność przetworzona.
Produkty o niejednoznacznym wskaźniku:
- nabiał bogaty w wapń;
- kawa i produkty bogate w kofeinę.
Produkty zalecane przy diecie przeciwzapalnej to przede wszystkim świeże warzywa i owoce oraz wszystkie te, które bogate są w przeciwutleniacze, kwasy omega 3 oraz błonnik. Należą do nich:
- migdały;
- kapusta;
- nasiona lnu;
- oliwa z oliwek;
- awokado;
- cynamon;
- czosnek;
- szparagi;
- kapusta kiszona;
- cytryna;
- orzechy włoskie;
- papryczka chili;
- jagody i borówki;
- kurkuma;
- imbir;
- świeża brukselka;
- kokos;
- komosa ryżowa;
- grzyby shiitake;
- ogórek;
- kalafior;
- nasiona chia;
- ocet jabłkowy;
- szpinak.
Do codziennej diety warto również włączyć napary z mniszka lekarskiego, karczocha, czystka, skrzypu, pokrzywy, brzozy, morwy białej lub ich mix.