Endometrioza – dieta przy chorobie

Endometrioza to choroba zapalna, która objawia się obecnością endometrium poza jamą macicy. Szacuje się, że choruje na nią 5-15% kobiet w wieku rozrodczym, z czego aż ok. 35% cierpi na bezpłodność. Przyczyna tej choroby wciąż nie jest znana, cały czas prowadzone są badania w celu jej wyjaśnienia. Leczenie endometriozy można wspomóc odpowiednią dietą, która przyczynić się może do złagodzenia bólu, zmniejszenia stanu zapalnego, pomóc w walce z niepłodnością, a także uregulować zaburzenia strefy emocjonalno-psychicznej.

Endometrioza — jakie są objawy choroby?

Do typowych objawów endometriozy zalicza się:

  • bolesne i nieregularne miesiączki;
  • plamienia między cyklami;
  • ból podczas stosunku;
  • ból podczas oddawania moczu;
  • zaparcia, wzdęcia, biegunki;
  • bóle brzucha, pleców, stawów;
  • zmęczenie;
  • bezpłodność.

Endometrioza — leczenie

Podstawą leczenia endometriozy są leki przeciwbólowe, hormonalne środki antykoncepcyjne oraz leczenie operacyjne. Coraz więcej mówi się też o diecie przeciwzapalnej, która ma na celu łagodzenie stanu zapalnego. Przypuszcza się bowiem, że niektóre produkty mają działanie prozapalne (np. bogate w tłuszcze trans, tłuszcze ogółem, czerwone mięso), a inne działanie prozapalne (np. bogate w wapń, witaminę D czy kwasy omega-3).

Dieta przeciwzapalna eliminuje produkty pro-zapalne, nie zawiera nadwyżki kalorycznej, charakteryzuje się brakiem pokarmów przetworzonych, jest bogata w witaminy i minerały i zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (omega 3).

Produkty niewskazane przy diecie przeciwzapalnej:

  • tłuszcze trans (tłuszcze używane w przemyśle fast food oraz cukierniczym);
  • czerwone mięso (wołowina, wieprzowina, baranina);
  • alkohol;
  • soja;
  • pszenica, czyli gluten;
  • pestycydy;
  • żywność przetworzona.

Produkty o niejednoznacznym wskaźniku:

  • nabiał bogaty w wapń;
  • kawa i produkty bogate w kofeinę.

Produkty zalecane przy diecie przeciwzapalnej to przede wszystkim świeże warzywa i owoce oraz wszystkie te, które bogate są w przeciwutleniacze, kwasy omega 3 oraz błonnik. Należą do nich:

  • migdały;
  • kapusta;
  • nasiona lnu;
  • oliwa z oliwek;
  • awokado;
  • cynamon;
  • czosnek;
  • szparagi;
  • kapusta kiszona;
  • cytryna;
  • orzechy włoskie;
  • papryczka chili;
  • jagody i borówki;
  • kurkuma;
  • imbir;
  • świeża brukselka;
  • kokos;
  • komosa ryżowa;
  • grzyby shiitake;
  • ogórek;
  • kalafior;
  • nasiona chia;
  • ocet jabłkowy;
  • szpinak.

Do codziennej diety warto również włączyć napary z mniszka lekarskiego, karczocha, czystka, skrzypu, pokrzywy, brzozy, morwy białej lub ich mix.