Kim jest Jagna Niedzielska?

Pochodząca z Rzeszowa Jagna Niedzielska jest prawnikiem, ale w polskich mediach społecznościowych znana jest z zupełnie innej dziedziny. To propagatorka tzw. kuchni zero waste i kobieta, która swoimi działaniami na Instagramie, przyciąga do siebie coraz więcej osób troszczących się o planetę i starających się poprzez odpowiednie jedzenie, minimalizować jego wpływ na środowisko. Jak sama przyznaje, kuchnia zawsze interesowała ją bardziej niż tematy prawnicze.

Jagna Niedzielska i jej kuchnia zero waste

Mimo tego, że Niedzielska na co dzień mieszkała w Warszawie i pracowała w kancelarii, dynamicznie rozwijała się również w gastronomii – swojej pasji. Ostatecznie to właśnie kuchnia i prowadzony zdrowy tryb życia przy nacisku na to, by nie marnować niczego, co trafia do naszej lodówki, wygrały w starciu z wykształceniem prawniczym.

Kucharka i promotorka kuchni zero waste wyniosła miłość do jedzenia i oszczędnego nim gospodarowania z domu rodzinnego. To właśnie tam wpojono jej zasady niemarnowania żywności, które dzisiaj przekazuje innym w swoich social mediach.

Jej instagram obserwuje ponad 25 000 aktywnych i zaangażowanych followersów, a programy z nią w roli głównej pojawiły się mi.in w CANAL+ Kuchnia, gdzie opowiadała o tym, jak kompostować żywność do minimum i robić to szybko i mądrze. Popularność i rozwój w internecie sprawiły, że zdecydowała się otworzyć własne bistro. Jej „Tygiel” wraz z dołączoną do niego firmą cateringową, cieszą się dużym uznaniem świadomych klientów, a ona sama w ramach zajęć prowadzi warsztaty, na których promuje i uczy innych wprowadzania w życie idei niemarnowania jedzenia.

Co ciekawe, jej wiedza nie wynika wyłącznie z tego, co odkrywa sama, ale przede wszystkim z umiejętności nabywanych na licznych kursach. Niedzielska odbyła m.in. staż w pionierskiej restauracji zero waste – Silo w Brighton oraz Nolla w Helsinkach.

Na fali popularności napisała także swoją pierwsza książkę „Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia”, która została wydawnictwa w 2019 roku nakładem Wydawnictwa Pascal. Jako ceniona szefowa kuchni umieściła w nim ponad 90 przepisów, które krok po kroku zbliżają czytelników do odkrywania magii jedzenia bez jej marnowania. Jej pozycję poleca m.in. Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności, Marek Borowski, a sam zakup książki również pozwala wesprzeć inicjatywę właśnie Banków Żywności.

Jagna Niedzielska jest również doradcą kulinarnym, a bieżące wydarzenia z jej udziałem zapowiadane są m.in. na jej autorskiej stronie internetowej. Dodatkowo tworzy przepisy i zdjęcia pod modnym hasłem „architektura kulinarna”.