Miód z mleczy to remedium na zdrowie, jednak nie spotyka się go tak często, jak inne miody. Szkoda, ponieważ miód z mleczy posiada wiele cennych właściwości leczniczych i uznawany jest za jeden z najzdrowszych produktów pszczelarskich w Polsce. Poniżej znajdziesz informacje, na co dobry jest miod z mniszka pszczelego, a także przepis na miód z mleczy 500 kwiatów.
Miód z mleczy — właściwości
Miód z mleczy nie jest tak popularny, jak np. rzepakowy, lipowy czy też kwiatowy, jednak przez pszczelarzy uznawany jest za doskonalszy od innych miodów. Niestety nie jest też tak łatwo dostępny, z tego też powodu jego cena jest dużo wyższa od pozostałych miodów. Co wyróżnia miód z mleczy? Na co jest dobry miod z mniszka pszczelego?
Produkt ten bogaty jest w cenne składniki, takie jak żelazo, potas, fosfor, mangan, witaminy z grupy B, witaminę C, A i D, glukozę oraz fruktozę. Ponadto w składzie miodu z mleczy znajdują się również cholina, flawonoidy, asparagina, inulina, triterpeny, kwas krzemowy, kwasy polifenolowe i organiczne (w tym jabłkowy i cytrynowy).
Taki skład sprawia, że miód z mniszka pszczelego jest wyjątkowo zdrowy. Regularne spożywanie tego produktu sprawia, że organizm szybciej się regeneruje i oczyszcza się ze zbędnych produktów i toksyn. Miodem z mleczy wspomaga się także leczenie schorzeń wątroby oraz dróg żółciowych. Miód mniszkowy zalecany jest przede wszystkim osobom z obniżoną odpornością, a także przy antybiotykoterapii, aby osłonić układ pokarmowy przed działaniem tych silnych leków. Jest pomocny w chorobach reumatycznych i służy pacjentom cierpiącym na niedokrwistość.
Ponadto miód z mniszka pszczelego wykazuje działanie przeciwświądowe, antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze, dlatego zaleca się go przy rozmaitych stanach zapalnych, podrażnieniach skórnych oraz trądziku. Oprócz tego miód z mleczy obniża cholesterol, wzmacnia serce i działa przeciwmiażdżycowo. Warto stosować go na mokry kaszel, w celu rozrzedzenia wydzieliny.
Przepis na miód z mleczy 500 kwiatów
Składniki: 500 główek kwiatu mniszka lekarskiego (łebki z zieloną koroną, ale bez łodyżki), 1 kg cukru, 2 cytryny, 1 litr wody.
Przygotowanie: Łebki mlecza rozłóż na dużych białych kartkach na dworze i pozostaw na 3 godziny, aby z kwiatów wyszły robaki. Po tym czasie przejrzyj każdy z kwiatów i sprawdź, czy na pewno żaden z nich nie został. Oczyszczone kwiaty przełóż do garnka, zalej litrem wody i gotuj 20 minut od zagotowania. Zdejmij garnek z ognia i odstaw na 24 godziny w chłodne miejsce. Następnego dnia odcedź płyn przez sitko lub gazę do czystego garnka, dokładnie odciskając kwiaty. Płyn powinien być klarowny i czysty. Do oczyszczonego soku dodaj cukier, sok z cytryn i dokładnie całość wymieszaj. Gotuj bez przykrycia na niewielkim ogniu przez ok. 2 godziny, od czasu do czasu mieszając, aż syrop zmieni kolor na miodowy i zgęstnieje. Gorący syrop przelej do suchych wypasteryzowanych słoiczków i dokładnie zakręć. Odstaw na gazetę, przykryj ręcznikiem i pozostaw do ostygnięcia.