Na czym polega dieta ketogeniczna i jak ją zacząć?

W dzisiejszych czasach wiele osób zwraca uwagę na zdrowie i dietę, aby poprawić swoje samopoczucie oraz wygląd. Jednym z coraz bardziej popularnych trendów jest dieta ketogeniczna. W tym artykule omówimy, na czym polega taka forma żywienia i jak można zacząć ją stosować. Jeśli interesuje Cię temat zdrowego odżywiania i chcesz spróbować czegoś nowego, koniecznie przeczytaj dalej.

Czym jest dieta ketogeniczna?

Dieta ketogeniczna to dieta oparta na zwiększonym spożyciu tłuszczów i ograniczeniu węglowodanów. Dzięki temu organizm zaczyna korzystać z zapasów tłuszczu jako głównego źródła energii, a proces ten nazywa się ketozą. W jej wyniku organizm produkuje ciała ketonowe, które są wykorzystywane jako źródło energii dla mózgu i mięśni.

Zalety diety ketogenicznej to przede wszystkim szybka utrata wagi oraz poprawa funkcjonowania mózgu. Wpływa ona również korzystnie na poziom cukru we krwi oraz cholesterolu. Istnieją także badania, które wskazują na jej pozytywny wpływ na choroby neurodegeneracyjne, takie jak choroba Alzheimera czy Parkinsona.

Jak zacząć dietę ketogeniczną?

Pierwszym krokiem przed rozpoczęciem diety ketogenicznej jest zbadanie swojego stanu zdrowia oraz konsultacja z lekarzem lub dietetykiem. Należy również pamiętać, że taka forma żywienia nie jest dla każdego ze względu na konieczność dostarczania swojemu organizmowi konkretnych elementów, które wyklucza taka forma odżywiania.

Warto również zwrócić uwagę na odpowiedni dobór składników i ilości spożywanych posiłków. W przypadku braku czasu na przygotowywanie posiłków, można skorzystać z usług dieta ketogeniczna catering, które oferują dostarczanie gotowych posiłków zgodnych z wymaganiami diety, a także o różnych porach dnia.

Jakie posiłki warto jeść na diecie ketogenicznej?

Na diecie ketogenicznej warto stawiać na produkty bogate w tłuszcze, takie jak mięso, ryby, jaja, orzechy, masło i oleje roślinne. Nie powinno się w nią włączać węglowodanów, dlatego należy zrezygnować z produktów zbożowych, słodyczy, owoców, a także warzyw bogatych w skrobię, takich jak ziemniaki czy kukurydza. Dobrym wyborem są natomiast warzywa o niskiej zawartości węglowodanów, takie jak sałata, szpinak czy brokuły. 

Warto także zwrócić uwagę na odpowiednią ilość białka w diecie, aby uniknąć nadmiernego obciążenia dla nerek. Świetnie sprawdzą się jajka z boczkiem i szpinakiem na śniadanie, zaś na obiad można zaproponować kurczaka pieczonego z masłem orzechowym. Z kolei na odżywczą kolację dobrą opcją będzie sałatka z tuńczykiem i oliwkami, a także omlet z awokado oraz boczkiem.