Lucerna to niewymagająca w uprawie roślina pastewna, bogata w białko, witaminy i składniki mineralne. Najwięcej składników odżywczych znajduje się w jej kiełkach, dlatego warto wprowadzić je na stałe do swojego jadłospisu. Jakie właściwości mają kiełki lucerny? Czy mogą być szkodliwe? Czy można je wyhodować samemu? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w poniższym artykule.
Kiełki lucerny — właściwości
Kiełki lucerny to źródło zdrowia. Regularnie spożywane dają następujące korzyści:
- pozytywnie wpływają na metabolizm, ponieważ obniżają one poziom lipidów we krwi i zmniejszają poziom przyswajania cholesterolu w jelitach, a co za tym idzie, odgrywają ważną rolę w walce z otyłością i miażdżycą;
- ponieważ są bogate w błonnik spożywczy, to łatwo zaspokajają apetyt, a dodatkowo, dzięki zawartości enzymów, przynoszą ulgę przy dolegliwościach żołądkowych, jak wzdęcia, nudności, niestrawność czy bóle brzucha;
- fitoestrogenne właściwości kiełków lucerny w połączeniu z witaminą K skutecznie łagodzą zaburzenia miesiączkowania i ograniczają krwawienia menstruacyjne;
- pomagają obniżyć uciążliwości związane z uderzeniami gorąca i huśtawką nastrojów w okresie menopauzy;
- dzięki dużej ilości magnezu, wapnia i żelaza przeciwdziałają osteoporozie;
- dzięki zawartości białka i minerałów poprawiają wygląd skóry oraz włosów;
- dzięki antyoksydantom opóźniają proces starzenia skóry (zmarszczki, przebarwienia oraz utrata elastyczności skóry);
- dzięki zawartości witaminy A oraz chlorofilu pozwalają poradzić sobie z nadmierną suchością naskórka.
Kiełki lucerny wprowadzone do codziennego menu mogą zapobiegać cukrzycy, gdyż zawarty w nich błonnik pomaga regulować poziom insuliny we krwi. Ponadto dzięki bogactwu witaminy C kiełki wspomagają także odporność, a zestaw witamin z grupy B oraz żelaza wspiera podstawowe procesy fizjologiczne – od reakcji enzymatycznych po dotlenienie organizmu.
Czy kiełki lucerny mogą być szkodliwe?
Kiełki lucerny mogą zaszkodzić tylko wtedy, jeśli spożywane są bez umiaru i przy niektórych schorzeniach. Lucerna oraz jej wyciągi nie powinny być przyjmowane dłużej niż 3 miesiące, ponieważ względu na dużą ilość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach może nastąpić ich zbytnia kumulacja w organizmie. Dlatego należy robić przerwy w ich spożywaniu. Jeśli chodzi o schorzenia, to spożywanie lucerny wykluczają choroby układu odpornościowego, stwardnienie rozsiane, toczeń rumieniowaty oraz przyjmowanie leków immunosupresyjnych, gdyż może ona osłabić ich działanie. Lucerny powinny także unikać kobiety w ciąży, gdyż może spowodować skurcze macicy.
Jak jeść kiełki lucerny?
Kiełki lucerny to doskonały dodatek do kanapek, sałatek, soków oraz koktajli. Warto je dorzucać do różnych potraw, zarówno mięsnych, jak i warzywnych, gdyż mają delikatny smak. Należy jednak pamiętać, że nie wolno ich gotować bowiem stracą wtedy większość cennych witamin i antyoksydantów. Można je natomiast dodawać do ciepłych pokarmów.
Gdzie kupić kiełki lucerny?
Aby mieć pewność, że kupione przez nas kiełki lucerny są zdrowe i nieskażone bakteriami, kupujmy je z pewnego źródła. Najlepsze są przebadane i certyfikowane nasiona.
Jak hodować kiełki lucerny? Instrukcja krok po kroku
- Nasiona dokładnie wypłucz i namocz na ok. 8-12 godzin.
- Następnie nasiona włóż do przygotowanego wcześniej pojemnika (może to być słoik lub kiełkownica)
- 2 razy na dzień:
- podlewaj,
- odprowadzaj nadmiar wody,
- zapewniaj dostępu powietrza kiełkującym nasionom
Kiełki lucerny hodowane w zacienionym miejscu będą żółtawe, ale ustawienie ich w słonecznym miejscu sprawi, że się zazielenią. Gotowe będą po ok. 7-8 dniach od założenia hodowli. Wtedy można je od razu spożyć lub po dokładnym przepłukaniu schować do lodówki na kolejny tydzień (wtedy należy je raz dziennie przepłukać).