Nalewka z jarzębiny jest łatwa do wykonania i nie musi długo leżakować. Owoce należy zebrać po pierwszych przymrozkach, we wrześniu lub w październiku. Jeśli zostaną zerwane wcześniej, trzeba je przemrozić w zamrażarce przez 1 dzień. Poniżej znajdziesz 3 sprawdzone przepisy na nalewkę z jarzębiny.
Jarzębina i jej owoce
Jarzębina rośnie w całej Polsce, a jej owoce można zbierać, od końca sierpnia do zimy, gdy są już czerwone. Mają one gorzko-kwaśny smak, przy czym surowe owoce nie są jadalne. Zawierają bowiem trujący składnik — kwas parasorbowy. Spożywać je można dopiero po przemrożeniu lub po zanurzeniu na chwilę we wrzątku (tzw. blanszowanie) – tracą trujące właściwości i gorzki smak. Wcześniej można je wysuszyć, najlepiej w temperaturze 40 st. C, rozłożone cienką warstwą.
Owoce jarzębiny świetnie nadają się do przetworów, w tym nalewki z jarzębiny nazywanej też jarzębiakiem. Przetwory zawierają dwukrotnie więcej karotenu niż marchew.
Jarzębina — właściwości
Jarzębina zawiera witaminę C oraz ułatwiającą jej przyswajanie witaminę P, a także prowitaminy A, witaminę E, K i B3. Owoce zawierają cukier sorbozę, garbniki i pektyny.
Nalewka z jarzębiny korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego, stosowana jest przy biegunkach, nieżytach jelit czy chorobach pęcherzyka żółciowego. Ma również niewielkie działanie moczopędne, dzięki czemu zapobiega infekcjom dróg moczowych. Korzystnie działa także w przypadku stanów zapalnych żył kończyn dolnych oraz hemoroidów. Nalewce z jarzębiny przypisuje się działanie wzmacniające pracę serca.
To także doskonały sposób na rozgrzanie się w zimne, grudniowe wieczory.
Nalewka z jarzębiny — przepis
Nalewka z jarzębiny ma piękny, czerwony kolor i słodko-kwaśny smak. Do jej przygotowania potrzebne są owoce jarzębiny, alkohol (spirytus lub wódka) oraz cukier. Jej aromat można wzbogacić rodzynkami lub daktylami.
Nalewka z jarzębiny na spirytusie
Zanim przejdziesz do przepisu, przygotuj: szklany słój lub gąsiorek, bibułę do filtrowania oraz butelki.
Składniki: 5 szklanek owoców jarzębiny, 4 szklanki spirytusu, 3 szklanki wody, 1 szklanka cukru.
Przygotowanie: Jarzębinę oberwij z gron, przebierz, starannie umyj i odsącz. Do rondla z wrzącą wodą wsyp owoce i gotuj kilka minut. Po tym czasie odcedź i pozostaw na sicie 2-3 godziny. Osuszone owoce włóż do słoja i zalej spirytusem, tak aby alkohol przykrył owoce. Słój zamknij i odstaw w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej. Po 5 tygodniach zlej nalewkę do butelek (każdą napełnij do połowy) i szczelnie zamknij. Z wody i cukru ugotuj syrop i jeszcze gorącym zalej pozostawione w słoju owoce.
Nalewka z jarzębiny na wódce
Składniki: 1 kg jarzębiny, 1 l wódki, 300 g cukru.
Przygotowanie: Jarzębinę oberwij z gron, umyj i usuń szypułki. Owoce zasyp cukrem i zalej połową wódki. Odstaw w ciepłe miejsce na około 4 tygodnie. Po tym czasie zlej alkohol, a jarzębinę ponownie zalej resztą wódki. Po 2-3 tygodniach przefiltruj nalewkę przez gazę i połącz z wcześniej zlanym alkoholem. Nalewkę rozlej do mniejszych butelek i odstaw w chłodne miejsce na 2 miesiące leżakowania.
Nalewka z jarzębiny z miodem
Składniki: 500 g owoców jarzębiny, 0,5 litra spirytusu, 1 litr wody, 2 szklanki miodu wielokwiatowego.
Przygotowanie: Owoce z jarzębiny oczyść ze wszystkich gałązek i listków. Zalej je miodem (jeżeli jest skrystalizowany, najpierw go ostrożnie rozgrzej) i spirytusem. Odstaw w ciemne miejsce na 2 miesiące. Po tym czasie wszystko przetrzyj przez sito, dodaj wodę i znowu odstaw na 24 godziny.
Po tym czasie nalewkę przefiltruj przez gazę i odstaw ponownie w ciemne miejsce na 4 miesiące.
Możesz również nieco przyśpieszyć ten proces. Mianowicie rozgnieć owoce jarzębiny i przegotuj je z wodą, zagęszczając go maksymalnie. Przyrządzony w ten sposób „moszcz” zalej miodem i spirytusem. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. Proces klarowania trwa długo, więc możesz go jednocześnie filtrować. Im dłużej stoi i klaruje się samoczynnie, tym lepiej.