Owoc chlebowca – najnowszy trend

Jeśli jeszcze nie próbowaliście bijącego popularności owocu chlebowca a inaczej jackfruita – tracicie dużo! Ten niezwykły owoc o zielonym kolorze i chropowatej strukturze z pewnością przyciągnął wasz wzrok jeśli mieliście okazję zobaczyć go na sklepowej półce. Pochodzi z okolic Indii i Malezji, popularny na Hawajach a od niedawna w zachodniej kuchni wegetarian i wegan.

Jak wybrać dobry Jackfruit? 

Ten tropikalny przysmak wyrasta od 5 do nawet 30 kg, świeży nie jest zatem najłatwiejszy w transporcie. Jeśli mamy do czynienia z ciętymi porcjami przy których możemy się przyjrzeć wnętrzu- wybierajmy te najbardziej pomarańczowe. Im intensywniejszy pomarańczowy kolor tym nasz owoc chlebowca jest dojrzalszy a co za tym idzie – słodszy i smaczniejszy. Na rynku dostępne są wersje puszkowane w zalewie a nawet mrożone. 

Przygotowanie do gotowania:

Świeży owoc chlebowca posiada grubą skórkę, którą trudno jest rozciąć. Należy przygotować duży ostry nóż, który poradzi sobie z tym zadaniem W środku jackfruita kolejną przeszkodą jest kleista maź, którym pokryty jest miąższ. Dobrym sposobem jest posmarować ostrze noża co znacznie ułatwi rozkrojenie go i oddzielenie jadalnych części od grubej warstwy skórki. Jeśli chcemy z kolei wykorzystać nasiona w naszym daniu musimy jest obrać ze skorupki. Można to zrobić rozgniatając nasiona lub wrzucając je do wrzącej wody. 

Smak i propozycje dań. 

Słodkawy smak i niesamowita struktura miąższu pozwala na  kreatywność w komponowaniu dań z jackfurita dzięki czemu roślina ta jest kultywowana w wielu krajach na całym świecie. Jest narodowym owocem Bangladeszu i na Sri Lance. W Brazylii uznaje się go za tzw. street food. W Malezji uwielbiane jest danie z fermentowanej skórki jackfruita, którą smaży się następnie z ostrymi przyprawami i podaje z ryżem. Na Hawajach robi się z niego curry i pałaszuje z pitą, a w Indiach służy jako baza do słodkich puddingów z mlekiem kokosowym i bakaliami. Na zachodzie z kolei króluje w kuchni wegan i wegetarian jako zamiennik mięsa. Dania takie jak nuggetsy na wzór tych z kurczaka czy jackfruit marynowany w sosie barbecue i grillowany jak szarpana wieprzowina, to tylko niektóre z wielu propozycji podania. 

Z owoców chlebowca można robić sałatki, smoothie, puddingi, dania imitujące dania mięsne, curry. Niezwykle wszechstronna roślina zachęci do eksperymentów w kuchni a może z powodzeniem pozwoli przejść na dietę wegańską, która już tak długo próbowałeś/ próbowałaś wprowadzić do swojego życia.