Owsianka na noc – pomysł na sycące śniadanie

Owsianka na noc – pożywne śniadanie, które możesz zabrać ze sobą

Nocna owsianka to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy nie mają rano czasu na przygotowywanie śniadania. Taki słoiczek ze śniadaniem można zabrać ze sobą na uczelnię lub do pracy, bez konieczności poświęcania rano czasu na robienie śniadania. W jaki sposób przygotować taki posiłek? Wszystko, czego będziesz potrzebować to płatki owsiane, ulubiony jogurt, mleko, kefir lub maślanka oraz dodatki, które planujesz wrzucić do owsianki. Owsianka na noc może być zarówno z owocami, jak i z bakaliami, masłem orzechowym, czy też innymi, lubianymi przez ciebie dodatkami.

Przygotowanie takiej słoikowej owsianki jest bardzo proste. Do słoiczka wsypujemy mniej więcej centymetrową warstwę płatków owsianych. Na tym układamy warstwę dodatków, a następnie ponownie wsypujemy płatki. Kroki powtarzamy, aż zostaną nam mniej więcej trzy centymetry do krawędzi słoiczka. Wówczas całość zalewamy wybranym nabiałem. Zakręcamy i wstawiamy do lodówki.

Alternatywne metody przygotowania

Przedstawiony powyżej przepis jest najprostszą metodą przygotowania tego typu posiłku. Warto jednak wiedzieć, że taka słoikowa owsianka może powstać również z wykorzystaniem innych sposobów. To, co łączy te pyszne śniadania to to, że owsianka na noc wstawiana jest do lodówki, dzięki czemu rano perfekcyjnie sprawdza się jako szybkie, pożywne śniadanie na wynos. Choć oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie temu, żeby zawartość takiego słoiczka spożyć w domowym zaciszu.

Jeżeli nie wyobrażasz sobie jedzenia owsianki przygotowanej na ciepło, ponieważ lubisz płatki, które zostały poddane obróbce termicznej, to możesz przygotować tradycyjną, gotowaną owsiankę, a następnie przełożyć ją do słoika i schować na noc do lodówki. Przygotowując owsianki warto eksperymentować. Naszym zdaniem, pyszną owsiankową wariacją jest zagotowanie płatków połączonych z mlekiem, cynamonem, odrobiną masła orzechowego i rozgniecionym bananem. Tak przygotowana owsianka jest aromatyczna i bardzo sycąca. A dodatek banana sprawia, że całość nabiera przyjemnej, rozpływającej się w ustach konsystencji. Owsiankę słoikową można przygotowywać na ciepło i na zimno, z owocami, dżemami, musami, bakaliami, dodatkiem ulubionego smarowidła, aromatycznych przypraw lub czekolady. Tak naprawdę, podczas przygotowywania słoikowej owsianki ogranicza cię tylko twoja wyobraźnia oraz twoje upodobania kulinarne. Zachęcamy jednak do eksperymentowania i odkrywania nowych smaków – dzięki temu twoje śniadanie nigdy nie będą nudne!

Dodaj komentarz